hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis'te güvenlik toplantısı yapıldı

    Mecliste güvenlik toplantısı yapıldı
    expand

    Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan yumruklu saldırının ardından yapılması kararlaştırılan güvenlik toplantısı TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında Meclis'te gerçekleştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meclis bahçe restoranda yaklaşık 2,5 saat süren toplantıya AK Parti'den grup başkanvekilleri Mahir Ünal, Mustafa Elitaş, Belma Satır ve Ahmet Aydın; CHP'den grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce; MHP'den grup başkanvekilleri Oktay Vural ve Yusuf Halaçoğlu, BDP'den Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile TBMM idare amirleri Ömer Faruk Öz, Ali Uzunırmak, Salim Uslu ve Malik Ecder Özdemir katıldı.

    Toplantıda TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu ve bazı bürokratlar da yer aldı.

    Toplantıda, Meclis'teki güvenlik tedbirlerine ilişkin öneri taslağı hazırlandığı, taslağın TBMM'de grubu bulunan partilerin genel başkanlarına sunulacağı öğrenildi. Güvenlik toplantısının Pazartesi günü devam edeceği bildirildi.

    İşte öngörülen tedbirler

    Alınan bilgiye göre, toplantıda, Meclis'e, milletvekilini ziyaret etmek için gelenlerin ana binaya geçişinin sınırlandırılması üzerinde duruldu. Milletvekili ziyaretçilerinin yeni halkla ilişkiler binasında milletvekillerini saat 14.00'e kadar ziyaret edebilmesi, isteyen milletvekilinin saat 14.00'ten sonra ziyaretçisine odasında randevu verebilmesi kararlaştırıldı. Milletvekillerini ziyaret edenlere ayrı renkte ziyaretçi kartı verilmesi, bu kartla ana binaya geçişin önlenmesi üzerinde uzlaşıldı. Ana binaya, halkla ilişkiler binasında odası bulunmayan grup başkanvekilleri ve diğer yetkililerin ziyaretçisinin kontrollü olarak yapılması benimsendi. Ziyaretçilerin ana binada kulislere girmemesi, danışmanların kuliste oturmaması, ana binadaki restoranların sadece eski ve yeni milletvekillerine açık olması, ziyaretçilerin alınmaması, ana binada görev yapan personelin de ayrı bir yerde yemek yiyebilmesi üzerinde duruldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Grup toplantılarına gelecekler önceden bildirilecek

    Grup yönetimleri, salı günü gerçekleştirilen grup toplantılarına katılacak partililerin sayı ve isimlerini önceden kapılara bildirecek. Grup toplantılarına oturma yeri kadar insan alınması, slogan atılmaması, pankart açılmaması konusunda uyarılmaları istendi. Grup toplantılarına gelecek ziyaretçilerin sayısı, oturulacak yer sayısı kadar olacak. Bu ziyaretçilere de ayrı renkte kart verilecek ve Meclis'in başka birimlerine geçişleri yasaklanacak.

    Ziyaretçilerin GBT'lerine bakılacak, MOBESE'ler artırılacak

    Randevulu sistem ile sorunların büyük ölçüde çözülebileceği ifade edilirken, gelen ziyaretçilerin Genel Bilgi Taraması'na (GBT) bakılması, Meclis yerleşkesi içindeki MOBESE kameralarının sayısının artırılması, idare amirleri ve grup başkanvekillerinin kayıtları inceleyebilmesi, bahçe güvenliği için hangi önlemlerin alınabileceği konusunda teknik çalışma yapılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplantıda görüşülen ve uygulanabilecek öneriler konusunda bir taslak hazırlanacak. Bu taslak önce idare amirleri, daha sonra grup başkanvekillerine iletilecek. Bu taslağa daha sonra bir toplantıyla son şekli verilecek.

    10 bin kart yetmiyor

    Meclis'te en çok sorunun yaşandığı ve grup toplantılarının yapıldığı salı günleri ziyaretçi yasağı uygulanması toplantıda kabul görmedi.

    Meclis'e bir ayda 40 bin ziyaretçi geldiği, Nisan ayının ilk 9 gününde gelen ziyaretçi sayısının 12 bini bulduğu ifade edildi. Meclis'in 10 bin ziyaretçi kartı olduğu, bazı günler kart bulmakta sıkıntı yaşandığı kaydedildi.

    Toplantıda, TBMM İdare Amiri CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş arasında tartışma yaşandı.

    AK Parti grup toplantılarının miting alanına dönüştüğünü ifade eden Özdemir, "Kurşun asker sormaz misali, gelir Başbakan'ı da vurur. Böyle bir ortamda Başbakan'ın da güvenliği yoktur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elitaş'ın "Siz de tapeleri yayınlıyorsunuz" demesine Özdemir, "Bunları nasıl kıyaslıyorsunuz?" karşılığını verdi. Özdemir, siyasi ortamın yumuşatılması gerektiğini belirterek, "Başbakan'ın bu gerilimi azaltması gerektiğini" ifade etti.

    Toplantıda, yeni halkla ilişkiler binasında milletvekillerinin uzun süre asansör beklediğinden şikayet edildi. Sorunun çözümü için personel ile milletvekillerinin kullanacağı asansörlerin ayrılabileceği önerildi.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı ile Genel Kurul'un kavgalı oturumları da toplantıda konuşuldu. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, sokak ağzı ve küfürlü konuşmaların, kavgaların toplum üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirterek, bundan vazgeçilmesini istedi.

    Meclis'te basın toplantısı düzenleyecek milletvekillerinin 1-2 ay sonrası için rezervasyon yapmaması, basın toplantı saatlerinin gruplara verilmesi de toplantıda gündeme geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'li Hamzaçebi soruları yanıtladı

    Güvenlik toplantısı sonrasında katılanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, aranan bir kişinin, TBMM'ye girmemesi gerektiğini belirterek, "Bugünkü toplantıda, bu önlemin bugüne kadar uygulanmadığı anlaşıldı. Aranan kişi otele gidip geceleyemediği halde TBMM'ye giriyorsa burada sorun var demektir" dedi.

    Hamzaçebi, toplantıda dile getirilen görüşlerin taslak metin haline getirilerek, parti gruplarına sunulacağını, kararın daha sonra oluşacağını kaydetti. Hamzaçebi, bu olay nedeniyle TBMM'ye ziyaretçilerin gelmemesi, grup toplantılarının ziyaretçilere kapatılması gibi bir düşüncenin doğru olmadığını belirtti.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırının organize olduğuna yönelik iddiaların sorulmasına Hamzaçebi, "O işin organize olmadığını düşünmüyorum. Sadece bireysel bir kişi düşünmüş, karar vermiş, gelmiş uygulamış şeklinde kanaate sahip değilim. O kadar suçu, sabıkası olan bir kişinin arkasında bazı kişilerin, güçlerin veya gücün olduğunu düşünüyorum. Bu sadece bir şüphe. Bu kişi, görüntü kayıtlarında birisiyle tokalaşıyor. Tesadüfi bir tokalaşma da olabilir. Birini uzaktan tanıyıp, onunla merhabalaşmış da olabilir. Ya da tanıdığı birini o anda görmüş olabilir ya da başka birşey...Soruşturmanın sağlıklı yürütüldüğüne inanmak istiyoruz" diye konuştu.

    Saldırganın CHP'den şikayetçi olduğuna yönelik haberlerin sorulması üzerine Hamzaçebi, "Yavuz hırsız evsahibini bastırır olmuş" dedi.

    Hamzaçebi, böyle bir saldırının TBMM'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yapılamayacağını ifade ederek, Başbakan'ın, koruma ordusuyla gezdiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow