hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    O savcılardan "dinleme" açıklaması

    O savcılardan dinleme açıklaması
    expand

    "Paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına konu olan soruşturmayı bir süre yürüten savcılardan Adem Özcan ile Adnan Çimen açıklama yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özcan yaptığı yazılı açıklamada, "Bu soruşturma kapsamında adı geçen örgütle irtibatlı olduğu düşünülen sınırlı sayıda şüpheliler hakkında alınan mahkeme kararları doğrultusunda iletişim tespiti kararları uygulanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

    Adnan Çimen de iddiaların asılsız olduğunu öne sürerek, "Gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle bir soruşturma var ama bu şekilde değil. 7 bin adam dinlenir mi?" diye konuştu.

    Özcan, gazetecilere dağıttığı yazılı açıklamasında, TMK 10. maddesi ile yetkili Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Kudüs Ordusu" (Selam-Tehvid) terör örgütü şüphesiyle yürütülmekte olan 2011/762 sayılı soruşturmaya, 8 Nisan 2011'de başlanıldığını bildirdi.

    Özcan, soruşturma dosyasının, 2012 Ağustos ayında kendisine verildiğini, 2014 Ocak ayı içerisinde de Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından duruşma savcısı olarak görevlendirilmesi nedeniyle kendisinden alındığını belirtti.

    "Bu soruşturma kapsamında adı geçen örgütle irtibatlı olduğu düşünülen sınırlı sayıda şüpheliler hakkında alınan mahkeme kararları doğrultusunda iletişim tespiti kararları uygulanmıştır" ifadelerini kullanan Özcan, bugün iki gazetede çıkan haberlerde özetle gazeteci, siyasetçi, yazar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 7 binden fazla kişinin 3 yıl boyunca bu dosya kapsamında dinlenildiğinin belirtildiğini aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özcan, söz konusu gazete haberlerinde geçtiği şekilde, bu dosya kapsamında binlerce siyasetçi, yazar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamlarının telefonlarının dinlenilmesi ya da takibinin kesinlikle yapılmadığını savunarak, "Söz konusu soruşturma kapsamında benzer soruşturma dosyalarında olduğu gibi makul sayıda şüpheli hakkında iletişimin tespiti tedbiri ilgili mahkemelerden alınarak uygulanmıştır. Söz konusu haberlerde maksatlı şekilde soruşturma yapılan örgütle ve birbirleriyle hiçbir şekilde irtibatı kurulamayacak kişilerin terör örgütü kapsamında telefonlarının dinlenilmiş gibi gösterilerek kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığı görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

    Savcı Adnan Çimen'in açıklaması
    "Paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına konu olan soruşturmayı bir süre yürüten savcılardan Adnan Çimen de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu iddialar asılsız. Gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle bir soruşturma var ama bu şekilde değil. 7 bin adam dinlenir mi? Böyle saçmasapan birşey olur mu? Kim dinleyecek bunları. Kendim hakkında HSYK'ya inceleme talebinde bulundum bugün. Hakkımdaki soruşturma tamamlansın neyse çıkar gerçek ortaya" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savcı Çimen, 3 günlük mazaret izni aldığına ilişkin iddialarla ilgili de "Bu şartlarda çalışamam. Çalışmam zor" diye konuştu.

    CHP'li vekilden suç duyurusu

    Bu arada basında aralarında işadamları, siyasetçiler, gazeteciler ve STK temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişinin dinlendiği iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulunuldu.

    Kendisinin de dinlendiğini iddia eden CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz,İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduktan sonra Başsavcı Hadi Salihoğlu ile görüştüğünü belirterek, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

    Gazetelerde çıkan haberlerde kendisinin de dinlenildiğine dair adının geçtiğini ifade eden Milletvekili Özgündüz, "Milletvekili sıfatım bilinerek yasama dokunulmazlığım hiçe sayılarak hakkımda dinleme kararı verildiğini öğrendim. Ve bununla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşerek bu konu hakkında da şikayet dilekçesi verdim. Bu yasa dışı dinlemeyi talep eden emniyet görevlileri, bu talebi mahkemeye ileten Cumhuriyet Savcısı, bu kararı veren hakim ve bu kararı uygulayan TİB yetkilileri, kararı icra eden tüm kamu görevlileri hakkında 4 suçtan şikayette bulunduk. Haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki görüşmelerin kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal ve memuriyet görevini kötüye kullanma suçundan dolayı suç duyurusunda bulundum" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow