hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ölüme davetiye çıkaran kaçak kömür ocakları

    Ölüme davetiye çıkaran kaçak kömür ocakları
    expand

    Şırnak'ta Cudi Dağı eteklerinde 1970'li yıllarda kurulan ve 1998 yılında özelleştirilen kömür ocaklarının, valiliğin üretimin yasaklandığına dair genelgesine rağmen faaliyeti sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yıl özel bir maden ocağındaki göçükte 3 kişinin ölmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğünden gelen bir heyet tarafından, kuyu sistemiyle çalışan tüm ocakların kapatılması, açık sistemle çalışan diğer ocaklarda basamak sistemine geçene kadar üretime ara verilmesi yönünde hazırlanan rapor doğrultusunda bu yıl İl Özel İdaresi ekiplerince tüm ocakların ruhsatları iptal edilerek, üretim yapılmaması yönünde ocakların bulunduğu güzergaha uyarıcı tabelalar yerleştirildi.

    Erdoğan, Denizli'de sert konuştu

    Bu önlemlere rağmen son bir ayda meydana gelen göçüklerde 5 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Şırnak Valiliğinin talimatıyla can kayıplarının önlenmesi için tüm ocakların elektriği kesilerek, göçüğün meydana geldiği kömür ocağı sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

    Türkiye'den İsrail'e flaş çağrı

    Şırnak Valiliği'nce geçen hafta yayımlanan, kaçak işletilen maden ocaklarındaki üretim faaliyetlerinin yasaklandığı, tüm yetkili ve görevlilerinin bu konuda duyarlı olmaları ve gereken önlemi almaları yönündeki uyarıyı içeren genelgeye rağmen kömür ocaklarının faaliyeti sürüyor.

    Kömür bidonlarla çıkarılıyor

    İlkel şartlarda üretim yapılan ve bugüne kadar çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği kömür ocaklarında ramazan nedeniyle işçiler iftardan sonra çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ramazan mesaisi uygulanan ve iş güvenliği kriterlerine uyulmaksızın çalışmaların sürdüğü kömür ocaklarında işçiler kömürü kuyulardan bidonlarla yeryüzüne çıkarmaya devam ediyor.

    İftara kadar gün boyu sessizliğin hakim olduğu kaçak kömür ocağında elektrik tesisatçısı olarak çalışan Selahattin Kabul, AA muhabirine, Şırnak Valiliği'nce yayımlanan genelgeye rağmen kömür ocaklarının çalıştığını ancak ramazan dolayısıyla mesai saatlerinin değiştiğini söyledi.

    İftardan sonra mesailerinin başladığını ve sahura kadar sürdüğünü anlatan Kabul, "Ramazan dolayısıyla iftardan sahura kadar çalışıyoruz. Bu işte çalışmaya mecburuz. Tek geçim kaynağımız bu" dedi.

    "Bu kömür ocaklarında 3 bin kişi çalışıyor"

    Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Şırnak Temsilcisi Kenan Sakın, AA muhabirine, kömür ocaklarına ilişkin hazırladıkları raporları gerekli yerlere gönderdiklerini söyledi.

    Kömür ocaklarındaki işçilerin ilkel koşullarda çalıştırıldığını kaydeden Sakın, şöyle dedi: "İlkel koşularda 100-150 metre derinliğe inip çok zor şartlarda çalışıyorlar. İnsan haklarıyla alakasız çalışıyorlar. Hiçbir teknolojik aletleri yok. Sigortasız çalışıyorlar. Bunların şartlarını iyileştirmek için girişimlerimiz oldu, kooperatif kurmayı düşünüyoruz. Bu Şırnak'ın tek gelir kaynağı. Şırnak kömür ocağının kapanması Şırnak'ın kapanması demek. 3 bin kişi çalışıyor aileleri ile düşündüğümde 30 bin kişi ediyor. Esnafıda düşündüğümüzde tüm Şırnak demektir. Bunu kapatmak demek bir faciadır demektir. Tek gelir kaynağı burasıdır. Ne olursa olsun ölümüne dahi bunlar buraya giriyorlar. Bile bile ölüme giriyorlar."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow