Osmangazi Köprüsü'nde bu sisteme dikkat: O an ödeme yapın
Osmangazi Köprüsü'nde HGS ya da OGS ile geçiş sorunu yaşayan sürücülerin nakit ya da kredi kartıyla ödeme yapma imkanı sunuluyor. Ancak gişe memurlarının anında tahsilat yerine sonra ödeme seçeneğini sunmasına müsaade etmeden ödemenizi o anda yapmalısınız.
Osmangazi Köprüsü uzun yolculukların sonunu getirdi. En az bir saat sürecek bir yolculuk 5 dakikaya indi. Ancak köprüde çok dikkatli olmanız gereken bir detay da var. Gişe memurlarının sonra ödeyebilirsiniz seçeneğini dikkatli bir şekilde değerlendirmeniz gerekiyor. Şöyle ki eğer ödemenizi 15 gün içinde yapmazsanız cezası 5 kat artıyor.
Hürriyet'ten Sefer Levent köprüdeki ödemeler hakkında yaşadığı sorunu şöyle kaleme aldı:
"Karadan veya deniz yolu ile ulaşmaya çalışsanız en az 1 saat sürecek bir yolu sadece 5 dakikaya indirdi. Ben de haftasonu Bandırma’ya gidip gelmek için hem köprüyü hem de yeni otoyolu kullandım.
TEM otoyolunda Gebze çıkışını geçmemizin hemen ardından Osmangazi Köprüsü’ne yöneldik. Köprüyü aşar aşmaz bizi gişeler karşıladı. Gişelerin bir kısmının üzerinde NAKİT yazarken bir kısmında OGS/HGS yazısı yer alıyor. Arkadaşımın aracında HGS bulunduğu için biz HGS yazan ve açık olan gişelerden birine yöneldik. Hız limitlerine uyduğumuz halde bariyer açılmadığı için durmak zorunda kaldık. Arkadaşım gişe görevlisine niye geçemediğimizi sordu. Gişe görevlisi önündeki ekrandan bunun sebebini göremediğini, sistem arızası, bakiye yetersizliği ya da okumama sorunu olabileceğini söyledi. Arkadaşım tam cüzdanına davranınca sırada gişe görevlisi, “15 gün içinde ödeme yapabilirsiniz, sorun yok” dedi."
Bütçe açığının yüzde 10'u devlet garantilerine
'İkinci gün de aynı diyalog'
Ardından bize iki fiş uzattı ve gişenin camını kapattı. Arkadaşım fişleri aldı, kenara koydu ve yola devam etti. Ertesi gün Bursa’dan itibaren aynı şirkettin işlettiği otoyola girdik Osmangazi Köprüsü’nden geçmeden yine gişelerden HGS ibareli olana yöneldik. Bariyer yine açılmadı. Biz yine cüzdanlara davrandık ancak gişe görevlisi yine “15 gün içinde ödeme yapabilirsiniz sorun yok” dedi. İki kez üst üste para ödemek için harekete geçmemize rağmen gişe görevlisinin adeta para almamaya çalışması dikkatimi çekti. Ben de sordum: “15 gün içinde ödemezsek ne oluyor?” Gişe görevlisi cevap verdi: 5 kat cezalı ödersiniz. Yine bize iki fiş uzattı ve gişe camını kapattı. Yola devam ettiğimiz sırada arkadaşımdan fişleri istedim. Her iki geçişte bize verilen ikişer fişten biri perakende fişi diğerleri ise ‘İHLALLİ (ÖDEMESİZ) GEÇİŞ BİLDİRİMİ’ydi. Yani kısaca İGB.
İGB’yi okumaya başladım. Uyarılar ilginçti. Öncelikle ödemeyi iki bankanın şubelerinden ya da internet bankacılığı sistemlerinden yapabileceğimizin bilgisi vardı. Ayrıca işletmeci firma Otoyol A.Ş’nin mobil uygulaması aracılığı ile de ödeme yapabileceğiz yazılmıştı. Ancak son güne kalan ödememizi mutlaka igs.otoyol.com.tr adresinden ya da mobil uygulama üzerinden yapmalıydık.
Ayrıca firma geçiş ücretini geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde HGS hesabımıza para yatırırsak tahsilat yapmaya çalışacaktı. Uzunca uyarıların en sonunda 15 gün içinde ödeme yapmazsak hem geçiş ücreti hem de geçiş ücretinin 4 katı cezayı ödememiz gerekeceği anlatılıyordu. Üstelik borcumuzun sisteme ne zaman düşeceği de belli değildi. Peki ama gişe görevlisi anında tahsilat yapmak yerine bizi neden sonradan ödeme yapmaya yönlendirmişti."
Körfezde fiyat rekabeti davalık oluyor
'Ödemeyi unutunca cezası 817 lira'
Elimizdeki fişlere göre, ilk gün köprü geçiş ücreti için 71,75 TL’yi ikinci gün yine köprü geçiş ücreti 71,75 TL’yi ve de 19,90 TL’lik otoyol geçiş ücretini ödememiştik. Bu durumda 162 TL’lik ödemesiz geçiş yapmıştık. Eğer arkadaşım 15 gün içinde ödeme yapmazsa OTOYOL A.Ş’ye 653,60 lira da ceza ödeyecekti. Bu durumda bizim geliş gidiş köprü geçiş ücretimiz 817 liraya fırlayacaktı.
Borcunuzu takip edin!
Otoyol A.Ş’nin internet sitesinde ihlalli geçişlerle ilgili uyarı vatandaşın ciddi bir sorumlulukla baş başa kaldığını gösteriyor. Aynen paylaşıyorum:
*Yasa gereği, araç sahibine ait TC Kimlik Numarası veya Vergi Numarası ihlalli geçişten ancak 15 gün sonra (cezalı döneme girildiğinde) temin edilebilmektedir. Bu nedenle, TC Kimlik Numarası veya Vergi Numarası ile yapılan sorgularda sadece 15 günü geçmiş ve ceza tahakkuk etmiş borçlar görülebilir. Cezasız dönemdeki (ihlalli geçişi izleyen 15 gün içinde) borçları görmek için ayrıca Plaka veya İGB Numarası ile sorgulama yapmak gerekmektedir.
*Borç kayıtları geçiş sonrasında tarafımızca incelenip onaylandıktan sonra Ziraat Bankası, Finansbank, internet sitemiz ve Mobil Uygulama vasıtasıyla görülebilir olmaktadır. Borcunuz varken sorguda borcun görünmemesi durumunda sorgunun yapılma zamanına ve gününe göre ya inceleme tamamlanmamıştır, ya da borcunuz, varsa OGS/HGS hesabınızdan tahsil edilmiştir. Bu nedenle geçişi takip eden 15 gün içerisinde muhtelif günlerde öncelikle internet sitemiz ve Mobil Uygulamamız vasıtasıyla borcunuzu takip etmenizi öneririz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bugün cuma namazı saat kaçta? 29 Kasım 2024 cuma namazı vakti Diyanet!
Görür görmez polisi aradı! Gerçek bambaşka çıktı
HABER || Veliler, öğrenciler dikkat! Resmi Gazete'de yayımlanarak değiştirildi
HABER || İzmir'de kız meselesi kavgası! 3 kişiyi katletti
MİT tuzağı böyle bozdu! Nokta operasyonun adım adım detayları