hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol aramasına donanma koruması

    Petrol aramasına donanma koruması
    expand

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de petrol arama girişimine karşılık Türkiye de KKTC ile kıta sahanlığı anlaşması imzalayarak aramalara başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, aramalara donanmanın eşlik edebileceğini söyledi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de petrol aramaya ilişkin takvimini yürütmesi durumunda Türkiye'nin de KKTC ile imzalayacağı kıta sahanlığı anlaşmasının hazır olduğunu, TPAO'nun aramalara gelecek hafta başlayabileceğini ve sismik arama gemisine donanmanın da refakat edebileceğini kaydetti.

    Diplomasi Muhabirleri Derneği üyelerini kabul eden Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de petrol arama çalışmalarına başlayacağını açıklamasına ilişkin, Rumların bu hareketinin uluslararası hukuka aykırı ve siyasi bir provokasyon olduğunu söyledi. Yıldız, bu çalışmaların daha çok Rum yönetiminin statüsünü pekiştirmeye yönelik olduğunu belirtti. Yıldız, şöyle konuştu:

    "İster İsrail isterse başka bir ülkeyle, böyle bir çalışmanın yapılmış olması aslında provokatif bir çalışmadır. Fiili hedeflerinden daha ziyade Güney Kıbrıs yerel yönetiminin statüsünü pekiştirmeye yönelik bir çalışmadır. Orada bulduklarını iddia ettikleri gazın kalitesi, fizibilitesi bir kenara, böyle bir yerde böyle bir çalışmayı yapmanın KKTC'nin hakları ile de Kıbrıs'ın bütünlüğü ile de herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.Teknik konudan daha ziyade çalışmalar bu bölgenin uluslararası statüsü ve uluslararası hukuka uygun değil. Bu bir tahriktir, bu bir provokasyondur. Bizlerin duruşunun ne olacağını hep beraber görürüz" dedi.

    KKTC ile kıta sahanlığı anlaşması hazır

    Bakan Yıldız, "Bu bir tahriktir, bu bir provokasyondur. Bizlerin duruşunun ne olacağını hep beraber göreceğiz" diyerek Rumların daha önce açıkladıkları takvimi yürütmeleri durumunda Türkiye ile KKTC'nin kıta sahanlığı anlaşması imzalayacağını belirtti.

    Bu anlaşmanın metninin hazır durumda olduğunu ve gelişmelere paralel şekilde imzalanacağını ifade eden Yıldız, bu çerçevede TPAO'nun Akdeniz'deki çalışmalarına gelecek hafta bile başlayabileceğini söyledi.

    Yıldız, Türkiye'nin sismik arama gemilerine, Türk donanmasının da eşlik edebileceğini belirterek aramaların kıta sahanlığı anlaşması ile beraber KKTC'nin elinde hangi sahalar varsa o sahalarda yapılacağına da dikkat çekti.

    Kıta sahanlığı anlaşması ile ilgili olarak geçen hafta Enerji Bakanlığı müsteşar yardımcısının KKTC'ye gittiğini hatırlatan Yıldız, KKTC ile yapılacak kıta sahanlığı anlaşması ile beraber TPAO'nun orada fiili durum oluşturacağını kaydetti.

    TPAO bir Norveç firmasıyla birlikte arama yapacak

    Bakan Yıldız, TPAO'nun bir Norveç firması ile birlikte önce sismik aramalar yapacağını söyleyerek, hemen sonra da petrol arama platformları kurulacağını belirtti ve şöyle devam etti:

    "İsteğimiz böyle bir noktaya gelinmemesidir ve Noble firması ile birlikte yürütülen çalışmaların başlamadan derhal nihayetlendirilmesidir. Buna uyulmadığı takdirde komple Kıbrıs'ın denizdeki statüsü ile alakalı konuları hep beraber izleyeceğiz."

    Türkiye'nin bu konuda ABD'li bir şirket ile temasa geçip geçmediğinin sorulmasına karşılık Yıldız, ABD'li firma ile muhataplıklarının söz konusu olmadığını, ama ABD'den bu manada görüştükleri kişiler olduğunu, böyle bir çalışma için özel sektörün dikkatinin çekilmesi gerektiğini vurguladıklarını kaydetti.

    Yıldız TPAO'nun nerede arama yapacağının sorulmasına karşılık da, imzalanacak kıta sahanlığı anlaşması ile beraber "KKTC'nin elinde hangi sahalar varsa o sahalarda" aramalar yapacaklarını vurguladı. Teknik açıdan bakıldığında petrol ve gaz açısından "bu anlaşmanın sağladığı sınırlar neresi ise o sınırlar çerçevesinde aramalar yapılacağını" yineleyen Yıldız, başka ülkelerle gerilim yaşanmasını ise beklemediklerini kaydetti.

    "Çalışmalar gelecek hafta başlayabilir"

    Bakan Yıldız, sismik aramalar için şu anda bir Norveç firması ile anlaşma yaptıklarını ancak firmanın ismini vermesinin doğru olmayacağını belirterek, "Akdeniz'de dediğim bu sahalarda çalışmaları inşallah yürüteceğiz" dedi. Yıldız, ilk etapta bir geminin gitmesinin söz konusu olduğunu söyleyerek, aramalara ne zaman başlayacaklarının sorulmasına karşılık şunları kaydetti:

    "Eğer şu anda kamuoyu ile paylaşılan takvim Güney Kıbrıs Rum yönetimi tarafından yürütülürse, o takdirde önümüzdeki hafta dahi başlar."

    Konuyla ilgili gelişmeleri dikkatlice izlediklerini, ilgili kurular arasında her gün değerlendirmeler yapıldığını anlatan Yıldız, "KKTC ile kıta sahanlığı anlaşmasını gelişmelere paralel olarak her an imzalayabilecek durumdayız, anlaşma  hazır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow