hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rapor parası ne zaman yatar? e-Devlet iş göremezlik sorgulama

    Rapor parası ne zaman yatar e-Devlet iş göremezlik sorgulama
    expand

    Sigortalı bir çalışanın rapor parası hesabına ne zaman yatar? Rapor parası, sigortalı çalışanlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Bir kurumda çalışan birey; hastalandığında, iş kazası geçirdiğinde rapor gün sayısı kadar maaşlarında kesinti meydana geliyor. Bu durumda sigortalı çalışan, kesilen parayı devletten alabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sigortalı çalışan birey, herhangi bir durumdan ötürü hastalanması durumunda veya iş kazası geçirmesi durumunda hastaneden aldığı rapor ile işe gidememe durumunda, işveren gün sayısı kadar çalışanın maaşını kesiyor. Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.

    Rapor parası nedir?

    Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir.

    Rapor parası alma şartları nelerdir?

    İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 gün prim yatırmanız gerekiyor. 1 ya da 2 gün gibi kısa sürelerde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödememektedir. Aldığınız raporda mutlaka bir hastalık teşhisi olmalıdır. Eğer raporunuzda bir teşhis yoksa, SGK size para ödemesi yapmaz. Aldığınız iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine de çok dikkat etmelisiniz. Çünkü iş göremezlik raporu aldığınız hastane kendisine yakın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilir. İş göremezlik ödeneğinizi alabilmeniz için sizin bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerektiğine dikkat ediniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    e-Devlet iş göremezlik sorgulama sayfasına gitmek için tıklayınız

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow