hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rehine operasyonunda Türkiye rolü

    Rehine operasyonunda Türkiye rolü
    expand

    Suriye'de Nusra Cephesi tarafından kaçırıldıktan sonra serbest bırakılarak Roma'ya getirilen İtalyan rehineler Greta Ramelli ve Vanessa Marzullo için 12 milyon Dolar fidye ödendiği iddiası İtalya'yı karıştırdı. Bu arada, iki tutsağın kurtarılmasında Türkiye'nin belirleyici rolü olduğu belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Temmuz 2014'te Suriye'nin Halep kentine ulaştıktan kısa süre sonra kaçırılan, Horryaty adlı bir yardım kuruşunun gönüllüsü olan 20 ve 21 yaşlarındaki Greta Ramelli ve Vanessa Marzullo, Cuma sabahı Türkiye üzerinden İtalya'ya getirilmişti.

    Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni tarafından karşılanan iki kadın, başkente ulaştıktan sonra sağlık kontrollerinden geçirilirken, savcılık tarafından ifadelerine başvuruldu.

    Her iki kadının da esaret günleri boyunca ne şiddete ne de cinsel tacize maruz kaldıklarını, ölümle tehdit edilmediklerini ve 5 ayı aşkın süredir Suriye'nin kuzeyinde tutulduklarını söyledikleri ülke basınına yansıyan bilgiler arasında.

    Rehinelerin serbest bırkılmasında Türkiye'nin etkisi

    İl Sole 24 gazetesi, iki İtalya'nın kurtarılmasında birçok arabulucu olduğunu, ancak bunlar arasında yer alan Türkiye'nin, serbest bırakılmaya ilişkin belirleyici rolü üstlendiğini yazdı.

    Gazetenin Türkiye uzmanı muhabiri Alberto Negri haberinde, “Türkiye'nin belirleyici rolü" başlığını kullanırken, NATO ülkesi olan bu ülkenin, radikal gruplarla daha fazla temas kurabildiğini öne sürerek, “Türkiye sadece El Nusra ile değil, IŞİD ile de bunu yapıyor. Türkiye, Musul konsolosluğunda kaçırılanlar da dahil 50 kadar rehineye karşılık 80 cihatçının verilmesini sağlamıştıö ifadelerini kullandı.

    Gazete ayrıca, “Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana; 2011'den beri Türkiye, bir sınırdan diğerine Esad rejimine karşı savaşan, özellikle yabancı savaşçıların 'Cihad Yolu'nu kontrol altında tutuyor" diye yazdı.

    Fidyeden yılda 70-80 milyon dolar kazanıyorlar

    Aynı gazete, söz konusu rehineler için kesinlikle bir fidye ödendiğini savunurken, IŞİD, El Nusra ve diğer cihatçı grupların, Suriye ve Irak arasında gerçekleştirdikleri kaçırmalardan, yılda 70-80 milyon dolar fidye kazancı elde ettiklerini öne sürdü.   

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada, ülkede bir yandan sevinç yaşansa da, bir yandan da yüklü miktarda fidye ödendiği iddiası gündeme bomba gibi düştü.

    Dubai merkezli “Al Aan" kanalının iddiasından yola çıkarak, iki rehine için alıkoyucularına 12 milyon dolar ödendiğini savunan muhalefet, bir hayat kurtarırken, binlerce insanın öldürülmesi için kullanılacak finansmanın teröristlere sağlanmasının doğru olmadığına dikkat çekiyor.

    Lega Nord (Kuzey Ligi) Partisi lideri Matteo Salvini, “Bu iğrenç bir şey. O paralar, teröristlerin başkalarını öldürmesine yarayacak. Umarım bu kızlar yeniden Suriye'ye dönmek istemezler" dedi.

    Aynı partiye mensup milletvekili Gianluca Pini, “Eğer bu fidyeyi ödediyseniz, delisiniz. Hükümet fidye ödeyerek, dünyadaki tüm İtalyanları ciddi şekilde tehlikeye attı. Kamu bütçesinden fidye ödemek, ticaret yapanları korumak için devletin mafyaya haraç vermesinden farklı değildir. Hükümet açıklık getirmezse, bu konuyu yargıya taşıyacağızöö diye konuştu.

    Fidye ödemedik

    Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde konuya ilişkin milletvekillerini bilgilendirme konuşması yapan Dışişleri Bakanı Gentiloni ise fidye iddialarını, “Temelsiz bir varsayım" diye niteledi.

    Büyük ülkelerin kaçırılan vatandaşlarını kurtarmayı bildiğini dile getiren  Gentiloni, İtalya olarak fidye ödenmesine karşı olduklarını söyledi.

    İtalyan diplomasisinin başı Gentiloni ayrıca, “Tehlikeli bölgeye giderek, adeta kaşınmışlar" yönündeki eleştirilere ise, “Onlar cömert ve cesur insanlar. Birçok göçmen kampında, çok sayıda gönüllü İtalyan yardım çalışmaları yürütüyor. İtalya'nın bu yardım gönüllülerine ihtiyacı var" sözleriyle karşılık verdi.

    Arabuluculara da para ödendi mi?

    Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'ye yakın yayın yapan İl Mattinale gazetesi ise, “Bir hayatı kurtarmak için herhangi bir bedel ödemek doğru mu?" Bu finansman, bir ölüm ordusuna yol açıyorsa, bunu ödemek yasal mıdır?ö yönündeki soruları hükümete yöneltti.

    Gazete ayrıca, bir fidye ödendiyse, bunun sadece rehineleri alıkoyanlara mı yoksa arabuluculara da mı ödendiğini sorguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Greta ve Vanessa, 17 Aralık 2014 tarihinde kaydedildiği görülen bir videoda İtalyan hükümetine seslenerek yardım istemiş ve öldürülebilecekleri uyarısında bulunmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow