hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlık Bakanı sahte ilaç operasyonunu anlattı

    Sağlık Bakanı sahte ilaç operasyonunu anlattı
    expand

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sahte ilaç operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu, Müezzinoğlu, operasyonun, ABD basınında yer alan haberlerle bir ilgisi olmadığını, Bakanlık ile Emniyetin çalışmasıyla başlatıldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CNN TÜRK yayınında sahte ilaç operasyonuna ilişkin soruları yanıtladı. Müezzinoğlu, "Sahte ilaçla ilgili 'Derman Operasyonu' uzun süredir Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Kurumu ile Emniyetin birlikte çalışmaları sonucu dün başlatılan bir operasyon. Sağlık Bakanlığı olarak, hastayı, hastalığı istismar eden ve onun zor durumundan yararlanmak isteyen hiç kimseye müsade etmeyeceğimizi tüm kamuoyu bilmeli" dedi.

    Müezzinoğlu, önümüzdeki süreçte cezai müeyyidelerin artırılmasına dönük Bakanlığın çalışması ve İlaç Takip Sistemi'nin istismarcılara engel olacağını söyledi. Müezzinoğlu,şunları söyledi:

    "İlaç Takip Sistemi başladığımız sistem, dünyada başarıyla uygulanan ilk sistem. İlacın üretiminden depoya gidişini, eczaneden hastaya gidişini bire bir takip eden bir sistem. Ruhsatlı ilaç nerede üretilmiş, hangi hastaya gitmiş, depodan hangi hastaneye gitmiş, hangi güzergahtan, hangi araçla gitmiş, hangi kare kodlu, hangi kurumda, tüm bunları A'dan Z'ye bilebilen bir sistem. Buna şimdi bir yenilik ilave ediyoruz. Kare kodlu vatandaş telefonundan fotoğraflayarak bizim kurumumuza gönderecek ve o ilaç ruhsatlı mı değil mi, üretimi nerede yapılmış, sahte mi değil mi, izinli mi değil mi, tüm bunlarla ilgili bilgileri, kurumumuzdan alabilecek. İlaç Takip Sistemimiz takibe girdi; yılbaşından itibaren kare kodları okutup cevap alma sistemi alt yapısı kuruyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Müezzinoğlu, "Yaşlılar bunu nasıl yapacak?" sorusuna, "Hiçbir yaşlımız sahipsiz değil. Huzurevinde de evinde de biri var. İletişimin bu noktaya geldiği bir noktada, birileri herhangi bir şekilde aracılık etmediyse, onun eline sahte ilaç geçmesi çok mümkün değil" yanıtını verdi.

    Bakan Müezzinoğlu, kimlerin aracılık ettiği sorusunu ise, "Bize gelen şikayetler çok farklı. Bir kısmı hastadan geliyor. 1 yıldır bize gelen şikayetlerin iletilmesi" diye cevapladı.

    Washington Post gazetesinde çıkan haber hatırlatılarak, "ABD basını ile ilgisi yok yani?" sorusuna ise Müezzinoğlu, "Yok... İnternette bir şey pazarlanıyor, bizim kurum buna bakıyor. Çok yönlü biriken verilerin emniyet analizini yapıp operasyonu başlatıyor" dedi.

    Müezzinoğlu, sahte ilaç olayında doktor ve eczacıların da bulunduğu iddiasına ilişkin de şunu söyledi:

    "Bu kadar organizasyon içinde mutlaka yanlış yapan vardır. İçinde hekim yoktur, eczacı yoktur, depo sahibi yoktur diyemem. Bunu artık emniyet ve yargı bulacaktır. Bu tür hadiselerde aktörlerden birinin olmaması mümkün değil. Eczacı veya kalfası, hekim yanında çalışanı öyle ya da böyle bir aktörü olur ki, bu işin zinciri tamamlanmış olsun. Hasta, hasta yakınları, bundan istifade etmek isteyen fırsatçılar, dolayısıyla bunu bir kişinin bir yapının tek başına yapması mümkün değil. Başından sonuna zincirin halkaları mutlaka vardır. Bunu analiz edip sonuca ulaştırmak, emniyetin, yargının görevi."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Müezzinoğlu hastalara da şu tavsiyelerde bulundu:

    "Normal hekim ve eczacı ile bunu devam ettirdiyse yüzde 99,9 sorun olmaz. 'Sen bunu bulamadın, ben sana temin edeyim' gibi bir iletişimle ilaç aldılarsa, bunu bize bildirmeliler. Rutin dışı bir iletişimle bu ilacı temin ettilerse bizimle irtibata geçsinler. O ilaçla bizim kuruma gelsinler, yakını getirsin. 'Bu ilaçla bir sıkıntı olabilir mi?' diye bize sorsunlar. Biz hemen kare kodunu okuyup bakarız, ya 'sıkıntı yok' deriz ya da varsa 'bırak' deriz. Paniğe kapılmadan bize ulaşsınlar, hiçbir hastamızı ilaçsız bırakmayacak tedbirlerimiz var."

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şu anda tedavi için ihtiyaç duyulan 17 ilacın bulunamadığını açıklayarak, "Bu anlamda da dünyanın neresinde olursa olsun bu ilacı Türk Eczacılar Birliği (TEB) aracılığıyla temin ediyor ve hastalarımıza ulaştırıyoruz. Önümüzdeki yıllardan itibaren esnek fiyat politikası ile bu alandaki zorlukları da aşmayı planlıyoruz. Yaşadığımız sıkıntıları TEB aracılığıyla nerede ve bedeli ne olursa olsun buluyoruz. Hasta sağlığı ve vatandaşımız önemli. İlacı temin ediyoruz. Depo Penisilin'de sorun yaşıyoruz, fiyat politikasıyla bazı ilaçların fiyatları çok düştü. 2002'de 48 lira olan bir ilaç antibiyotik şimdi 9 lira. İlaç üreticilerimizin de haklı sorunlarını çözecek dinamikleri devreye sokacağız. Biz bir defa hasta sağlığını sıkıntıya sokacak bir şeye, fırsatçılığa, yanlışlığa izin vermeyiz" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müezzinoğlu, esnek fiyat uygulamasının ise, haftaya Salı günü yapılacak Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alınacağını ve yol haritasının ondan sonra belli olacağını belirterek, yıl sonuna kadar kesinleştirileceğini söyledi. Bakan, "kurda da değişiklik olacak mı?" sorusuna ise, "Şu anda bir şey söylemem doğru olmaz" diye yanıt verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müezzinoğlu kalitesiz ilaç iddialarına ilişkin de, "Ben açıkçası ona katılmıyorum, ilaç üretiminde CNP standartına uymayanların piyasaya girme şansı yok. Standartların uluslararası boyutuyla takip eden ve bu standartlarda en ufak bir sapma olduğunda ilacın ruhsatının iptal edilmesine kadar giden ciddi müeyyideleri var. İlacın bir standardı var, tüm ürünlerin kontrolleri yapılıyor" dedi.

    "Orijinal ilaç ve eş değerinin bir olmadığı" yönündeki görüş ve eleştirileri de değerlendiren Müezzinoğlu, "Bir standart belirleniyorsa o standardı tutturamayan ilacın zaten piyasaya çıkmasını engellemesi lazım. Zaten ben de bu anlamda bir sıkıntı olduğunun kanaatinde değilim. Ekonomisi büyük bir piyasa bu, kamuoyu algısı, bu tür söylemlerle, yani 'bu ilaç beş, diğeri dokuz lira. Beş lira ise vardır bir kusuru' şeklindeki söylem, vatandaş ve ekonomiyi istismar etmek isteyenlerin işi. Dünya standardı kabul edilmiş bir ilacın diğeri ile arasındaki tedavi edici özelliğinin asla öbüründen az olduğu kanaatinde değilim. Ambalaj vs. farklı olabilir ama tedavi ediciliği aynıdır" diye konuştu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow