hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sahte içkiden ölüme 61'er yıl hapis

    Sahte içkiden ölüme  61er yıl hapis
    expand

    Antalya Kemer'de 3 Alman öğrencinin ölümüne, 4'ünün de zehirlenmesine neden olan 'sahte içki' davasında 2'si tutuklu 13 sanıktan 4'üne ceza verildi. Sahte içki yapan firmanın iki ortağına 61'er yıl 8'er ay, otelin satınalma müdürü ile yiyecek içecek sorumlusu da 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.



    Almanya'dan 2009 yılının Mart ayında tatile geldikleri Kemer'de kaldıkları otelde aldıkları alkol sonrası komaya giren 7 Alman öğrenciden 3'ünün ölümü, 4'ünün de zehirlenmesiyle ilgili açılan davada, 2'si tutuklu 13 sanığın yargılanmasına devam edildi. Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya ölen Alman gençlerden Rafael Neca'nın babası Lars Neca ile Alman avukatı Frank Echkhard katıldı. Geçen duruşmada savcının mütalaasını alan mahkeme heyeti, bugünkü duruşmada sanıklara ve baba Neca'ya son sözlerini sordu.

    Baba Lars Neca, "Yüce mahkemeye güveniyorum. Doğru bir karar verileceğine dair güvenim sonsuzdur. Bu kararın da bundan sonraki aşamalarda Türkiye geneli için de geçerli karar olacağını ümit ediyorum" dedi.

    Sanıklardan Halil İbrahim Emmez, yaklaşık 3 yıldır tutuklu olarak yargılandığını belirterek, Kemer'deki otele içki veren firmanın ağabeyine ait olduğunu ve 2007 yılında bu firmadan ayrıldığını söyledi.

    Ağabey Cengiz Emmez ise, "33 aydır tutukluyum. Davanın sonuna geldik ancak, hep -mış'larla, -muş'larla kesin inandırıcı delil olmamasına rağmen tutukluyum. Ailem mağdur olmuştur. İşlerim kötüleşti, ticari anlamda itibarım kalmadı. Ortada bir suç varsa, bu suçun mağduru ben olmak istemiyorum. Otelde içilmiş, satılmış, ölünmüş, benim bir alakam yoktur" diye konuştu.

    Diğer sanıkları da dinleyen mahkeme heyeti kararını açıkladı.

    Firma ortaklarına rekor ceza

    Sahte içki üretimi yaparak olayın yaşandığı otele sattığı iddia edilen şirketin ortağı ve yöneticilerinden Cengiz Emmez ve kardeşi Halil İbrahim Emmez'e 'olası kastla birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan 3'er defa 16'şar yıl 8'er ay hapis cezası veren mahkeme, 'olası kastla birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmak' suçundan da 4'er kez 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezası uygun gördü. Emmez kardeşler, '4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevlileri Hakkında Kanuna Muhalefet' suçundan da 1'er yıl 8'er ay hapis cezasına ve 2 bin TL de adli para cezasına çarptırıldı. İki kardeş toplamda 61'er yıl 8'er ay hapis cezası aldı.

    Diğer sanıkların cezaları

    Tutuksuz sanıklardan otelin satınalma müdürü Vedat Karagülmez ve otelin yiyecek içecek sorumlusu Taşkın Hisarlı, 'bilinçli taksirle 3 kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına' neden oldukları gerekçesiyle 5'er yıl hapis cezasına çarptırılırken, diğer tutuksuz sanıklar baba Mehmet Emmez ve eşi Mesude Emmez, içecek firmasından Halil İbrahim Emmez'in eşi Emine Emmez, sahte içki firması çalışanları Aytekin Yıldırım ve Önder Sağlam, otelin genel müdürü Gürsel Özcan, otelin genel müdür yardımcısı Osman Kafadar, otelin işletmecisi Beyhes Yüksek, garson Sadettin Özcan, 'olası kasıtla insan öldürmeye teşebbüs' ve '4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevlileri Hakkında Kanuna Muhalefet' suçlamalarından ayrı ayrı beraat etti.

    Alman baba: İntikam almaya gelmedim

    Sahte içkiden ölen Alman Rafael Neca'nın babası Lars Neca, karar duruşması çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ben buraya intikam almak için gelmedim. Ben oğlumun zıvanadan çıkıncaya kadar içtiği için ölmediğini ispatlamış oldum. Benim için verilen kararda cezanın çok ya da az olması önemli değildi. Çünkü karar ne olursa olsun oğlumu geri getirmez. En önemlisi şu; artık sahte alkol satamayacaklar. Benim gibi başka babalar annelerin oğulları ölmeyecek" diye konuştu.

    Alman avukat Frank Echkhard ise sanıklara verilen mahkumiyet kararlarının sevindirici olduğunu belirterek, "En önemlisi sahte alkolün bir suç olduğunu mahkeme tescillemiş oldu. Otel sahiplerine verilen 5'er yıl cezayı sorarsanız, demek ki bu kadar ceza veriliyor, bu anlaşılabilir" dedi.

    Olay nasıl olmuştu?

    Almanya'da bir yüksek okulda öğrenim gören 11 kişilik öğrenci grubu, tatillerini geçirmek için Antalya'nın Kemer İlçesi'nde bulunan Anatolia Otel'e gelmiş, 22 Mart 2009 tarihinde tesise gelen öğrencilerden 7'si 3 gün boyunca aşırı alkol alınca komaya girmişti. Öğrencilerden Rafael Neca (22) otel odasında, Jean Pieri Follkevth (18) ile Jean Lange (20) ise özel uçakla götürüldükleri Almanya'daki hastanede yaşamını yitirmiş; Dustın Krabbe (18), Hendrik Barkow (18), Vanessa Cwıklınskı (18) ve Vıncent Feyerabend (19) ise tedavi edilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow