hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Servis şoförlerinin sağlık raporu karmaşası

    Servis şoförlerinin sağlık raporu karmaşası
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Servis şoförlerinin her yıl alması gereken sağlık raporu aile hekimlerinin tepkisine yol açtı. Aile hekimlerinin öncelikli görevinin "koruyucu sağlık hizmeti" olduğuna dikkat çeken İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kutbettin Demir, bu yönetmeliği kabul edemeyeceklerini belirtti. Demir, Sağlık Bakanlığı'nın da müdahil olarak ilgili maddelerin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son günlerde okul servisleriyle ilgili sıkıntıların çözümü için hazırlanan düzenlemeyle bir dizi önlem alındı. Bu önlemlerden biri de servis şoförlerin her yıl sağlık raporu alması. İçişleri Bakanlığı imzalı yönetmeliğe göre servis şoförleri ve personelinin her yıl “servis şoförü olabilir” ve “servis personeli olabilir” içerikli bir sağlık raporunu aile hekimlerinden alması zorunlu hale geliyor. Yazılı açıklama yapan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir, hekimlerinin temel görevinin "koruyucu sağlık hizmeti" olduğunu belirterek bu zorunluluğun aile hekimlerinden alınması çağrısında bulundu. 

    Ataşehir'de okul servisi şoförü bonzai ile yakalandı

    Anaokulu öğrencisi serviste unutuldu

    Okul servislerinde alınan yeni önlemler açıklandı 

    Rapor "İş Yeri Hekimlikleri"nden alınsın

    Dr. Demir, yaptığı açıklamada Aile Hekimliği Kanunu’nda aile hekimlerine böyle bir yetki ve görev verilmediğini belirterek şunları ifade etti: 

    "Bu raporların işe giriş ve periyodik muayene raporu kapsamında olduğu ve dolayısıyla İş Yeri Hekimlikleri ya da OSGB'lerden alınabileceği de ortadadır. Neredeyse her kurumun kendi işleyişleri ile ilgili olarak sorumluluğu almamak adına çıkardıkları yönetmeliklere bir madde ekleyerek “Aile Hekiminden Rapor Alınması” denmesi, gelenek halini almıştır. Bu raporların içeriğine dair hiçbir kıstas belirlenmemesi de bu geleneğin bizleri zor durumda bırakan ikinci kısmıdır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Servis şoförlerine getirilen bu yükümlülük kamuoyunda sıkıntı yaratan bazı aksaklıkların çözümü adına yapılmış bir değişiklik olabilir. Ne var ki, aile hekimlerinin hangi kıstaslar dahilinde, hangi kanuna dayanarak ve ne kapsamda bu raporları vereceği belli olmadan ve bu raporlar ile yaşanmış sıkıntıların nasıl aşılacağı anlaşılamadan ve en önemlisi de Sağlık Bakanlığımızı ve ilgili sivil toplum kuruluşlarımızı bu konunun hiçbir yerinde görmeden çıkarılan yönetmelik hukuken de mesleki olarak da kabul edebileceğimiz bir yönetmelik değildir." 

    Servis şoförleri ile aile hekimlerini karşı karşıya getirir

    Psikoteknik raporları ve 6331 sayılı iş kanunu dahilinde periyodik muayeneleri aile hekimlerine zorunlu kılmanın kimseye bir faydası olamayacağının altını çizen Dr. Demir görüşlerini şöyle dile getirdi: "Bu, yönetmeliğin amacına da hizmet etmeyecektir. Aksine sadece mevzuattaki aksaklık ve eksikliklerden kaynaklı “sağlıkta şiddetin” ekmeğine yağ sürecek, servis şoförleri ile aile hekimlerini karşı karşıya getirecektir. 

    Bu ve benzeri şekilde içeriği bilimsel hiçbir veri ve araştırmaya dayanmayan, sadece göz boyama işine yarayacağı ve daha fazla sıkıntıya yol açacağı belli olan bu yönetmeliğin ilgili maddelerinin derhal değiştirilmesi Bakanlığımızın da bizlerle ilgili bu tür yüklerin konu olduğu mevzuatlarda, elbette uygulamayı yapacak olan bizlerin temsilcisi olan sivil toplum kuruluşlarının da görüşünü alarak müdahil olmasını ısrarla talep ediyoruz" 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Demir, yönetmelikle ilgili hukuki girişim başlattıklarını da söyledi. 

    Aile hekiminden alınacak rapor yeterli mi? 

    "Mutlaka heyet raporu alınmalı"

    Karayolu Trafik Yol Güvenliği Derneği İstanbul Temsilcisi Suat Sarı da aile hekimlerinden rapor alınmasının yeterli olmayacağını söylemiş, mutlaka SAğlık Bakanlığı'nın sürece dahil olması gerektiğine dikkat çekmişti. Sarı, mutlaka tam teşekküllü hastanelerde heyet raporuyla alınmasının daha doğru olduğunu vurgulamıştı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow