hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sınır ötesi operasyonu şartlar belirler"

    Sınır ötesi operasyonu şartlar belirler
    expand

    Meclis'te düzenlenen 23 nisan resepsiyonuna katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, PKK'ya yönelik operasyonlara ilişkin olarak "sınır ötesi operasyonu şartlar belirler" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın ev sahipliğini yaptığı 23 nisan resepsiyonuna katılım oldukça düşüktü.
     
    Başbakan Erdoğan'ın rahatsızlığı nedeniyle katılmadığı resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP lideri Baykal da yoktu.
     
    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve kuvvet komutanları ise resepsiyonda yaklaşık 15 dakika kaldılar. Girişte Arınç ile selamlaşan komutanlar, Arınç'ın yanlarına gelmesini beklemeden, resepsiyondan ayrıldılar.
     
    Meclis'te düzenlenen 23 nisan resepsiyonuna katılan Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök gazetecilerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Sözleşmesi’ni hatırlatarak, "sınır ötesi operasyonda ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın ziyareti etkili olur mu?” şeklindeki sorusuna, "sınır ötesi operasyonu şartlar belirler" yanıtını verdi.
     
    Özkök “bu konuyu ABD'ye bağlamayız. Eğer şartlar doğarsa her egemen ülke gibi Türkiye de haklarını kullanır. Şartların ne olduğu Birleşmiş Milletler sözleşmesinde mevcuttur” dedi.
     

    "Haberler abartılı" 
     
    Asker sevkiyatı konusunda basında abartılı rakamlar yayınlandığını belirten Özkök, "her baharda PKK'ya karşı operasyonlar yürütülür. Bu yıl  eski yıllara göre fazla olmuştur. Orada ihtiyaç vardı. oraya gittiler" sözlerini kullandı.
     
    Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Şırnak'a taşınacağına ilişkin haberlerin de doğru olmadığını belirtti.
     
    Genelkurmay Başkanı "görevini Ankara'dan yürütebilir. Kara Kuvvetleri Komutanı uzaktan bağırarak mı sesleniyor. Telefonu, telsizi, bilgisayarı var" dedi.
     
    "Biz savcıya şöyle yapılsın demedik"
     
    Özkök, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihracına ilişkin soruya ise, "yargıya bizim bir etkimiz olamaz" yanıtını verdi.
     
    Özkök, “biz hiçbir zaman savcıya şöyle yapılsın, böyle yapılsın demedik. Biz haksızlığa uğramıştık. Şikayette bulunduk. Savcının şu şu hareketleri rahatsız edici dedik. Mağdur olan taraf bizdik. Gerisi yargının işidir. Onlar özgür iradeleri ile karar verdiler” açıklamasında bulundu.
     
    Genelkurmay Başkanlığı böyle işlerle uğraşmayacağını belirten Hilmi Özkök, “bizim şikayetimizden mi, bakanın şikayetinden mi böyle sonuç çıktı bilemeyiz. Herhangi bir etkimiz olamaz. Biz tarafız. Ceza için az veya çok diyemeyiz" şeklinde konuştu.
     
    "Nasıl bir Genelkurmay Başkanı görmek istiyorsanız..."
     
    Hilmi Özkök, Arınç'ın Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi ile ilgili eleştirilerinin sorulması üzerine de, "konu Bakanlar Kurulu'nun konusu. Bana sormayın. Nasıl bir Genelkurmay Başkanı görmek istiyorsanız, öyle davranın" yanıtını verdi.
     
    MGK Genel Sekreteri, Yiğit Alpagon ise, aynı soruya, "Sayın Meclis Başkanı’nın bilgi eksikliği varsa giderilebilir. Her ülkede bu tür belgeler olduğu kuşkusuzdur" yanıtını verdi.
     
    AKP'den Arınç'ın konuşmasına övgü 
     
    Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın özel gündemle toplanan Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşması 23 nisan resepsiyonunun da gündemiydi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Arınç'ın konuşmasını ‘manifesto’ olarak değerlendirdi.

    Arınç'ın genel kurulda laiklik, cumhurbaşkanlığı seçimi, kamusal alan ve kurumlarla ilgili açıklamaları Meclis’te verilen 23 nisan resepsiyonuna da damgasını vurdu.
     
    Bülent Arınç'ın "herkesin bir şey söylediği yerde biz de bir şey söyleyelim dedik. Gönlümüzden geçeni söyledik" dediği konuşmasını, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı "konuşmanız tam bir manifestoydu" sözüyle değerlendirdi.
     
    Bir diğer AKP’li Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise, "siz her şeyi o kadar güzel söylediniz ki bize dolduracak yer kalmadı" yorumunda bulundu.
     
    Rus Büyükelçisi’nin değerlendirmesi ise, "çağ değiştiren bir konuşmaydı" oldu.
     
    "Hiç bir şeyi ağır eleştirmedim, sadece düz konuştum" diyen Arınç ise habercilerle sohbetinde, "sert eleştirdi, yanardağ gibi patladı sözlerini doğru bulmuyorum. Bunlar çok canhıraş başlıklar. Canlı yayında dublör kullanmadan konuştum. Kimseye bağırmadım, küstürmedim, rencide etmedim" dedi.

    Arınç ne demişti? 

    Meclis'teki 23 nisan özel oturumuna başkanlık eden TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis’in fonksiyonlarının daraltıldığını söylemişti.
     
    Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin hazırlanmasında Meclis’in devre dışı bırakıldığını savunan Arınç, 'Türkiye'de darbeler döneminin başlangıcı kabul edilen ve bürokratik iktidarın güçlendiği 1960 yılından itibaren TBMM'nin gücü, yetkisi ve fonksiyonunun, bu tür hukuki temellere dayanmayan eleştirilerle daraltılmaya çalışıldığını' öne sürmüştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow