hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas'ın 300 nüfuslu köyünde tıp fakültesi rekabeti: 80 kişi doktor çıktı

    Sivasın 300 nüfuslu köyünde tıp fakültesi rekabeti: 80 kişi doktor çıktı
    expand
    KAYNAKİHA

    Sivas’ın 300 nüfuslu Kolluca Köyü'nde ailelerin "Benim çocuğumun onun çocuğundan neyi eksik" rekabetiyle son 40 yıl içerisinde 80 kişi tıp fakültesi okuyarak doktor oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köyde gençlerin tıp fakültesine yönelmesinin nedenlerinden birisi de Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinin köylerine yakın olması. Köyün ilk doktoru ise annesinin isteği ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Cahit Gümüşer. Gümüşer, annesinin isteğini kırmayarak yaklaşık 40 yıl önce doktor olarak diğer gençlerin de önünü açtı.

    Türk doktora Amerikan Gastroenteroloji Derneği’nden ödül

    Birbirine özendiler

    Köyün Muhtarı Mustafa Polat, köyde gençlerin birbirine özendiği için doktor sayısının fazla olduğunu dile getirip, “ Eskiden beri köyümüzün eğitim seviyesi yüksek. 80 tane doktor var. Şuanda okuyanlarımız hariç. Onlarla gurur duyuyoruz. Birbirine özenerek okudular. Ben buradan onlara çağrı yapıyorum. Gelsinler köylerine, gezsinler. El ele verelim yeniden, köyümüzü eski haline getirelim. Tabi ki bir inatta var. Öteki doktor olmuşta ben niye olmuyorum diyor. Bu herkeste var. Benim oğlum da doktorluğa hazırlanıyor. Ben de doktor olacağım diyor. Üç tane dört tane doktor çıkan evler var" dedi.

    Sağlık Bakanı açıkladı: 27 bin sağlık personeli, 10 bin doktor alınacak

    Gümüşer diğer doktorlara örnek oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Cahit Gümüşer, köylerin gençlerinin doktorluğa hevesi olduklarını belirtip “Doktorluktan başka bir meslek düşünmedim. Çok şükür lise dönemlerinde de iyi çalıştım. Tıbbiyeyi kazandım. Köyümüzde okuyanın çok olması bir defa okuma yazmanın düşük olduğu dönemlerde bile okuma yazma bilenler, kendi çevrelerine okul olmadan öncede eski yazı ve yeni yazıyı öğretirdi. Okul açıldıktan sonra okumaya karşı bir istek, bir sevgi gelişti. Elimizden geldiği kadar da insanlara hizmet etmeye çalıştık. Köyümüzde de okuma merakı sadece doktorluğa yönelik değil. Öğretmen olsun, mühendis olsun ve diğer meslek gruplarında çalışanlarda var. Ama doktorluğa daha yatkınlık var. Bizden sonra da oldukça büyük sayıda çocuklar tıbbiyeye yöneldi. Şuanda da 80 tane köyümüzden doktor var. Bayağı da tıbbiyelimiz var. Bizim aileden bile ben ve oğlum doktor. Kardeşlerimden de torunlarından 4 tane tıbbiyede öğrencimiz var. Köyümüzde doktorluğa karşı heves var. Çevredekileri görünce de tahminimce giderek artacak. Benim doktor olmamı annem istedi. O hastaydı durmadan hastaneye gidip geliyordu. Onun teşvikiyle doktor oldum“ şeklinde konuştu.

    Gümüşer’in oğlu Oğuz Gümüşer’de babası ile birlikte aynı hastanede Acil Servis Doktoru olarak görev yapıyor. Babası ve köyündeki diğer gençler gibi doktorluk mesleğini seçen Gümüşer yaptığı açıklamada, “ Bizim köyümüzde okuma hevesi fazla bu nedenle çok okuyan insan var. Çok sayıda meslek grubuna çalışan var. Ama bunların başında doktorluk geliyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivasın 300 nüfuslu köyünde tıp fakültesi rekabeti: 80 kişi doktor çıktı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow