hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma faciasının bilirkişi raporu Meclis komisyonuna ulaşmadı

    Soma faciasının bilirkişi raporu Meclis komisyonuna ulaşmadı
    expand

    Soma'da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasına ilişkini bilirkişi raporu, resmen istenmesine rağmen TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu'na ulaşmadı. Komisyonun AK Parti'li Başkanı Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ise facianın gündemde kalmasını ve ibret alınmasını sağlamak amacıyla bir filminin çekilmesi gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyelerinin Soma Maden kazasının tanıklarını dinlediği programın öğle arasında Komisyon Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun basın mensuplarına açıklamada bulundu. Soma maden faciasının gündemde kalmasını ve ibret alınmasını sağlamak amacıyla bir filminin çekilmesi gerektiğini söyleyen Komisyon Başkanı Alaboyun, "13 Mayıs'ın sürekli hatırlanması, bu olayın sürekli gündemde olması açısından bizim ortaya çıkacak raporumuzdan sonra meclisteki kayıtlarda incelenerek işin uzmanı bir senarist tarafından bu ocağın sinemaya, filme veya bir diziye bir şekilde aktarılması lazım. Bu çok ibret alınması gereken bir olay. Biz soruşturma komisyonu değiliz. Hiç kimseyi suçlu, 'Şunun şu var' deme yetkisinde değiliz. Zaten bunu konuyu savcılık ve idare araştırıyor. Ama biz olayın net ortaya koymamız açısından işçilerin ifadeleri ve yaşadıkları çok önemli. Orada kurtarma çalışmaları, havanın ters çevrilmesindeki mücadeleler, kurtarmak adına verilen mücadeleler dışarıdan görüldüğü gibi değil. O nedenle komisyon üyeleri olarak sürekli ocağa giriyoruz. Her girdikçe bakış açımız değişiyor. Bu ifadeleri bütünleştirip bir senaryo yazmak ve film çekmenin çok faydalı olacağının düşünüyorum" diye konuştu. 

    Bilirkişi raporu henüz ulaşmamış

    Maden kazasıyla ilgili olarak yayınlanan bilirkişi raporuna değinen TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanı Alaboyun, "Bilirkişi raporunu biz resmen istedik. Ancak elimize henüz ulaşmadı. Elimize ulaşmasa da bu konuni muhataplarına iletildiği için sanırım internete konmuş. Bize de bu bir şekilde geldi. Raporda en çok elektrik konusunu geniş olarak işlemişler. Havalandırma konusuna çok değinmişler. Sensör konusunu işlemişler. Ama kazanın nasıl olduğuna yönelik çok detaylı bizim arzu ettiğimiz türden bir bilgi yok. Bulguları var. Bu bulgular faydalı ve değerlendirilmesi gereken bulgular. Biz bu bulguları daha da genişletmek istiyoruz. Dün biz ocağa girdiğimizde yanan band, kablo görüntülerini aldık. Aldıklarımız işin görsel tarafı. Ama en önemlisi işçilerin yaşadıkları ve ifadeleridir. Savcılıkta bizim kadar çok fazla işçi dinlemedi. Biz konuda çok zaman ve emek harcadık. Belki işçilerimiz de bize konunu uzmanı olduğumuz için daha rahat açıldılar. Savcı bey belki konuya madenci olmadığı için soru sormayla olayı fazla genişletebilme imkanı olmamış olabilir. Ama işçi arkadaşlarımız kendileri bize daha rahat açıldıklarını ifade ettiler. Bize de daha çok bilgi verdiklerini ifade ettiler. Bu bizim tutanaklarımızda yer almaktadır" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kasti ihmal denen bir şey yok"

    Ellerindeki bulgular ile işçilerin ifadelerini birleştirmeye çalıştıklarını belirten Komisyon Başkanı Alaboyun, "Kasti ihmal denen bir şey yok. Ama o kanıksama olabilir. Bu önemsizdir denebilir. Bu bizim kültürümüzde çok yaygın olan bir şey. Şuan şundan olundu denildiği konusunda 2-3 tane alternatif üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda işletme müdürünü çağırdık. Bilgisini alacağız. Sabahki görüştüklerimizde de konular hakkında bilgisini aldık. Bizdeki bulguları ve işçilerin ifadelerini birleştirmeye çalışıyoruz. Yani bir mantık örgüsü içerisinde olaya bakmaya çalışıyoruz. Tek yönlü bakmıyoruz. Her yönlü görüşe açığız bu konuda. Olayı net çıkartalım ve resmin bütünün ortaya koyalım. Bu çok büyük bir facia. İnsanımız öldü. Bunların hepsinin vebali var. Bir de içerde yatan insanlar var. Bu insanlar kurtarma faaliyetlerine bizzat katıldılar. O dumanın içerisine girerek bizzat yaralı ve insan çıkardılar. Canlı çıkardılar. Cenaze çıkardılar. Kimseyi de buradan şuanda suçlu olarak görmek niyetinde değiliz. Yarın onları da ziyaret edip, görüşlerini alacağız. Çünkü onların da görüşleri çok önemli" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olası alternatif nedenleri açıkladı

    Komisyonun üzerinde durduğu alternatif nedenler hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Alaboyun, "Bunlardan birincisi metan, ikinci kızışma. Ama detaylarına şimdi tam olarak girmek mümkün değil. En çok bu iki neden üzerinde daha çok odaklanıyoruz. Metan ve kızışma etkisi nasıldır, nasıl oluşmuştur, olayı nasıl tetiklemiştir, band neden yanmıştır? Burada tabii ki kızışma sonucu banttan bir zehirlenme ortaya çıkıyor büyük ihtimalle. Bu galeri yangını. Galeride yangın havalandırma nedeni ile bir taraftan tahtalar yanmış. Bir taraftan yanan bazı kablolar var. Yani büyük ölçüde bir galeri yangını sonucu kanıtlarla dahil olmak üzere böyle bir zehirlenme var. Ama olayı tetikleyen kızışma, metan parlaması nedir, ne değildir, bunları netleştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Işıklar modern dizayn edilmiş

    Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait olan Işıklar Maden Ocağı'nda yaptıkları incelemeler hakkında bilgi veren komisyon Başkanı Alaboyun, "Işıklar Ocağını gezdik. Çok modern bir şekilde dizayn edilmiş. Tahkimatları, TEAŞ bağlantıları var. Her 200-300 metrede de insanların ani bir şekilde başını sokup temiz hava alabileceği küçük kulübeler ve kabinler yapmışlar. Çok mantıklı düşünülmüş bir olay. Aynı zamanda bantlar üzerinde 40-50 derece sıcaklık oluştuğu zaman otomatik olarak yangın söndürme tedbirleri almışlar. Bunların çoğu bizim mevzuatımızda yok. Sıkıntının çoğu mevzuatımızdan olmadığından da kaynaklanabilir" dedi. 

    "Rapor sunucu bir kömür kanunu çıkarılmalı"

    Konuşmasının son kısmında hazırlayacakları rapor sonrasında bir kömür kanunu çıkarılması gerektiğini söyleyen TBMM Komisyon Başkanı Alaboyun, "Bu rapor sonucu bir kömür kanunu çıkartmamız gerektiğine inanıyorum. Buna dayalı çok geniş, beklide her ocağa ayrı bir çalışma rehberinin yayınlanması gerektiğine inanıyorum. Mevzuatı genişletmemiz lazım. Burada inisiyatifi sadece yöneticiye, mühendise veya ordaki çavuş ile işçiye bırakmamak lazım. Mevzuatı ve şartları çok zorlansak, daha işin başında maliyet unsurlarını ona göre hesaplarlar ona göre yatırıma girerler. Bizim amacımız bundan sonra bu tür kazalar olmasın. Daha emniyetli daha güvenilir madenler olsun diye" dedi. Açıklamanın ardından komisyon üyeleri maden kazasının yakın tanığı maden işçilerini dinlemeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Üniversitesi'nde IŞİD karşıtı standa saldırı

    Erdoğan: "Kritik bir dönem yaşıyoruz"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow