hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA: “1 Milyon İstihdam Projesi”... Erdoğan 7 müjde birden açıkladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen “1 Milyon İstihdam Projesi” Kamuoyu Bilgilendirme Programı'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında teknolojiye 4 milyar lira destek ayrıldığını duyurarak 7 müjdeyi peş peşe açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

    Teknolojideki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Özellikle katma değeri yüksek yazılımların geliştirilmesinde iyi yetiştirilmiş yazılımcılara ihtiyaç duyuluyor.

    Araştırma geliştirme merkezlerimizle tersine beyin göçü teşviklerimizle önemli bir yere geldik. Destekleyeceğimiz geleceğin mesleği sayısını 25'ten 100'e çıkardık. 5 önemli unsur kalkınmamızın temelini temsil ediyor.

    2020 yılında başlattığımız 1 milyon yazılımcı istihdamı projemiz bu şekilde ortaya çıktı.

    1 milyonun üzerinde kişi bu program üzerinde eğitimlerini tamamladı. Sistemdeki eğitim sayısını 2 katına çıkarma kararı aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde başlattığımız bu projeyi 5 ayrı bakanlığımız destek veriyor. Bugüne kadar 20 bin gencimizin ölçme ve değerlendirme sonuçları işverenle paylaşıldı. Eğitim programlarımızı sürekli yeniliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız gençlik projelerinin gençlik merkezlerinde yayılmasını teşvik ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    237 şirketimiz tarafından açılan 500den fazla iş ilanına 10 binin üzerinde gencimiz başvuruda bulundu.

    Bilimin kaleleri olarak gördüğümüz üniversitelerin rektörlerine bilim ve teknoloji odaklı olmayan eğitim sisteminin çağı yakalayamayacağını hatırlatmak istiyorum. 76 üniversiteyle hükümeti devraldık, 208 üniversitemiz var. Her ilimizde üniversite yoktu, 81 ilin 81'inde üniversite var. Şimdi benim profesörüm, doçentim, doktorum nereye gidiyor, Iğdır'a Muş'a gidiyor. Gencimizi bulunduğu ilde üniversitesiyle bir arada yetişmesine yardımcı oluyor. İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsen ya nice okumaktır. 

    Medeniyet bu. İlmi Anadolu'ya tüm annelerimizin babalarımızın babalarına yaygınlaştırmayı hamdolsun biz gerçekleştirdik. Teknoloji alanındaki girişimlerin ülkemizin ekonomik alanındaki büyümesinin milyar dolarlık değerlemeye ulaşan bilişim şirketlerine bakarak görebiliriz. İnşallah önümüzdeki dönemde çok daha fazla sayıda başarı örneklerini ülkemize birlikte kazandıracağız. Bilişim sektörünün bir diğer özelliği de mekandan bağımsız çalışmaya imkan sağlamasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eskiden tarih kitapları insanların göçebeliğini yazardı. Şimdi hizmetlerin göçebeliğini konuşuyoruz. Dijital göçebeliğin yaygınlaşması özellikle gelişmekte olan illerimizdeki gençlerimizin bilgi teknolojileri alanında istihdamını kolaylaştırıyor. Esasen bilgi teknolojilerinin hızla gelişmesiyle ortaya çıkan nitelikli personel ihtiyacını somut olarak görmeye başladık. Togg üreticileri tarafından mobil cihaz olarak tanımlanıyor. Bu sınıftaki araçların üretimi yanında bakımı için de daha çok nitelikli personele ihtiyaç olacak. Temel eğitim grubundaki çocuklarımız ve ebeveynleri için hazırlanan eğitimlere gösterilen yüksek ilgiyi buna bağlıyoruz. 7 yaşından başlayıp 70 yaş üstüne çıkan kullanıcı çeşitliliği milletimizin teknolojik gelişmeleri sahiplendiğini gösteriyor. Benim torunum bile evde bizi solladı gidiyor. Bu projeyle dijital alana giriş yapan evlatlarımızın ilerde neler başaracaklarını hayal edebiliyoruz.

    'TEKNOLOJİ DESTEĞİNE 4 MİLYAR LİRA AYIRDIK'

    * 200 milyar liralık desteğin 4 milyar liralık kısmını teknoloji destek paketi olarak ayırdık. Bu paketle teknoloji odaklı yazılım, yapay zeka, akıllı şehir gibi alanlarda KOBİ ölçeğine sahip firmalarımızı destekleyeceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * 1 milyar lira kefalet limitli KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamalarını istiyoruz.

    * Veri merkezi sektörümüzü geliştirmek, bulut işletmecilerini ülkemize çekmek amacıyla mali teşvikler yanında mevzuat çalışması yapıyoruz.

    * Araştırma geliştirme merkezleri ve teknoloji geliştirme merkezlerinde çalışan bilişim personeline yüzde 100 uzaktan çalışma desteği sağlayacağız. Demek ki isabetli işler yapıyoruz.

    * Kamuda görev yapan bilişim personelinin sayısında 2023'te çok ciddi oranda artırıma gideceğiz.

    * Kamu bankalarımız vasıtasıyla bilişim alanında girişimlere 6 ay geri ödemesiz girişimci kredisi vereceğiz.

    * İmalat ve bilişim sektörlerinde ilave istihdam yapan işyerlerine verilen aylık 10 bin lira olan prim desteğini 2023 sonuna kadar uzatacağız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow