hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    “Şanlıurfa” 2017 referandum seçim sonuçları | Anlık sonuçlar: “Evet” ve “Hayır” oranları

    “Şanlıurfa” 2017 referandum seçim sonuçları | Anlık sonuçlar: “Evet” ve “Hayır” oranları
    expand

    “Şanlıurfa” 2017 referandum sonuçları olarak anlık sonuçlar üzerinden Evet ve Hayır oranları netlik kazanmaya başladı. İlde 2015 genel seçimleri, 2010 halk oylaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile bugün yapılan halk oylamasında karşılaştırma nasıl? Ceylanpınar, Harran, Suruç, Akçakale, Eyyübiye, Hilvan, Viranşehir, Birecik, Halfeti, Karaköprü, Bozova, Haliliye, Siverek ilçelerinde son durum nedir? İlçe ilçe Şanlıurfa referandum seçim sonuçları CNN Türk’te.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Şanlıurfa” 2017 referandum seçim sonuçları üzerinden anlık sonuçlar “Evet” ve “Hayır” oranları açıklanmaya başlarken Ceylanpınar, Harran, Suruç, Akçakale, Eyyübiye, Hilvan, Viranşehir, Birecik, Halfeti, Karaköprü, Bozova, Haliliye, Siverek ilçe sonuçları ne durumda? İlçe ilçe Şanlıurfa referandum seçim sonuçları haber içeriğimizde

    İLÇE İLÇE REFERANDUM SEÇİM SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    TÜRKİYE GENELİ SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    2015

    1 Kasım 2015 tarihinde yapılan seçim sonuçlarında açılan sandık sayısı 3419. İlde toplam seçmen sayısı 977938 olarak belirirken, sandığa giden kişi sayısı 818354 oldu. Katılım oranı yüzde 83. Ak Parti’ye 531.554 kişi oy verirken, yüzde 64.3 oranında oy aldı. Cumhuriyet Halk Partisi’ne 25.328 kişi oy verirken, yüzde 3.1 oranında oy aldı. Milliyetçi Hareket Partisi’ne 23669 kişi oy verdi. Yüzde 2.9 oranında oy aldı. Halkların Demokratik Partisi’ne 232846 kişi oy verirken aldığı oy oranı yüzde 28.2.

    Bu sonuçlara göre Şanlıurfa’dan TBMM’ye 12 milletvekili gitti. Ak Parti: Faruk Çelik, Mehmet Kasım Gülpınar, Halil Özcan, Ahmet Eşref Fakıbaba, Mehmet Ali Cevheri, Mehmet Akyürek, İbrahim Halil Yıldız, Mahmut Kaçar ve Kemalettin Yılmaztekin. Halkların Demokratik Partisi: Osman Baydemir, Dilek Öcalan ve İbrahim Ayhan.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Madde madde anayasa değişiklikleri

    2010

    2010 halk oylamasında açılan sandık sayısı 2795. Seçmen sayısı 827424 olarak belirlenirken, 568008 kişi oy kullandı. Katılım oranı yüzde 69. Evet diyenler 523761 (yüzde 94.1), hayır diyenler 32552 (yüzde 5.9)

    2017 halk oylamasında Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda seçmen sayısı 55 milyon 319 bin 222 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.

    Siyasi partiler uzun zamandır 16 Nisan için hazırlıklarını yapıyor. Halk oylaması öncesinde TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halk oylaması: 7’inci kez oluyor

    Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.

    Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. 2007 referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise %31.05 oldu.

     

    Nesi meşhur?

    Şehrin meşhur olduğu o yemekler: Kazan Kebabı, Katma, Etsiz Çiğ Köfte, Ağzı Açık, Yahudi Köftesi, Üzlemeli Pilav, Külünçe, Urfa Böreği, Urfa Ezme Kebabı, Terbiyeli Patlıcanlı Urfa Kebabı, Tepsi Kebabı, Bostana, Has Dolma, Söğülme, Mırra, Peynirli Helva, Saca Basma, Frenk Çömleği, Kelle Çorbası, Kazan Kebabı, İslam Köftesi, Frenk Dolması, Deve Kıymalı Loğaz, Hilvan Usulü Pırasalı Kıymalı Pilav, Elma Aşı, Yumurtalı Çiğ Köfte, Urfa Tatlısı, Domates ve Biberli Urfa Kebabı, Terbiyeli Urfa Kebabı, Şanlıurfa Usulü Ağzı Açık, Borani, Burmalı Kadayıf, Etli Kömeç, Lebeni Çorbası, Pirçikli Pilav, Fellah Köftesi, Lebeni, Ayva Tatlısı, İsotlu Birecik Kurabiyesi, İçli Köfte, Palıza, Kabak Oturması, Çağla Aşı, Hamurlu, Sarı Çorba, Beli Kırık, Yumurtalı Köfte, Yaprak Sarması, Tel Kadayıflı Muhallebi, Çiğ Köfte, Tepsi Kebabı, Peynirli Un Helvası, Yumurtalı Köfte, Şıllık Tatlısı, Zerde, Tiritli Köfte, Sulu Soğan, Semsek, Pırpırım Kavurması, Balcanlı Kebap, Mercimek Köftesi, Kadayıf, Elma Aşı, Domatesli Bulgur Pilavı, Dolmalı Köfte, Ciğer Kebabı, Pekmezli Şıllık Tatlısı, Çiğ Köfte, Kesme Bulamacı, İçli Köfte, Zingil, Yarpuz Ekşisi, Tepsi Kebabı, Soğanlı Kebap, Sac Kavurması, Pencer Boranisi, Patatesli Kebap, Arpa Lebenisi, Peynirli İrmik Helvası, Kervan Aşı, Kömeçli Bulgur Pilavı, Urfa Poğaçası, Haytayla, Haşhaş Kebabı, Duvaklı Pilav, Frenkli Kebap, Karışık Çömlek, Aya Köftesi, Ağzı Yumuk, Bamya Güveci, Urfa Katmeri, Urfa Kebabı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihi ve turistik olarak ise: Urfa Müzesi, Fırfırlı Camii, Cevahir Konuk Evi,Halil’ür Rahman Gölü (Balıklı göl), Urfa Kalesi, Sipahi Pazarı, Gümrük Hanı, Bakırcılar Çarşısı, Meclis Evi, Reji Kilisesi, Yorgancı Sokak, Ulu Camii, Kurtuluş Müzesi, Selahattin Eyyübi Camii, Halepli Bahçe Mozaikleri, Ayn Zeliha Gölü, Mevlid-i Halil Mağarası (Hz. İbrahim’in Doğduğu Makam), Kazaz Pazarı, Hüseyniye Çarşıları, Dabakhane, Mevlevihane Camii, 58 Meydanı, Nimetullah Camii, Yıldız Sarayı, Güzel Sanatlar Galerisi, Göbekli Tepe, Halil-Ür Rahman Camii, Şanlıurfa Kalesi, Hüseyniye Çarşıları (Bakırcılar Çarşısı), Meclis Evi (Şahap Bakır Evi – İsa Beden Evi), Mevlevihane Camii, Ellisekiz Meydanı, Reji Kilisesi (Aziz Petrus Ve Aziz Paulus Kilisesi), Dünyanın En Eski Arkeolojik Tapınağı Göbeklitepe, Harran Kalesi, Harran Höyüğü, Harran Ulu Camii, Harran Kümbet Evleri, İmam Bakır (Hz.) Camii Ve Türbesi, Han El-Ba’rur

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Türkiye sandık başında

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow