hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TBMM Genel Kurulu'nda, 'Ayasofya' konuşuldu

    TBMM Genel Kurulunda, Ayasofya konuşuldu
    expand
    KAYNAK DHA

    TBMM Genel Kurulu’nda, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına ilişkin Danıştay’ın kararı konuşuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında, barolara ilişkin düzenlemeleri içeren 'Avukatlık Kanunu' teklifini görüşmek üzere toplandı. Yasa teklifinin görüşmelerine geçmeden önce gündem dışı konuşmalar yapıldı. Ardından, İYİ Parti, HDP ve CHP’nin grup önerilerine geçildi. Grup önerileri görüşülürken, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına ilişkin kararı açıklandı. Siyasi parti grup başkanvekilleri söz alarak karara ilişkin görüşlerini dile getirdi.

    AK PARTİ'Lİ ZENGİN: AĞIR BEDELLER ÖDEYEN İNSANLARIZ

    AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin kararı değerlendirerek, "1934 yılından beri müze olarak kullanılan, Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesi olan ve aslında uzun yıllardır mücadelesi devam eden ki 1934'ten öncesinde Fatih'in İstanbul'u fethinden itibaren vakfiyesinde cami olarak vakfedilmiş olan, ki biz vakıf senetlerinin ihlalinin ne kadar ağır bedeller içerdiğini bilen insanlarız, bu ağır bedelin vicdani yükümlülüğünü taşıyan insanlarız. O manada bu kadar uzun bir aradan sonra öncelikle bir vakfa hürmete, bir vakıf senedine hürmete, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han'a hürmete ve elbette değerlerimize hürmete binaen bugün geldiğimiz noktada Danıştay’ın vermiş olduğu kararla birlikte; 1934'te müzeye dönüştürülen Ayasofya Camisi bugün asli görevine dönmüş oldu. Bu manada çok büyük bir mutluluk duyuyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MHP'Lİ AKÇAY: TARİHİ AN

    MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, kararı ‘tarihi an' olarak niteledi. Akçay, "Uzun yıllardır ülkemizin gündeminde olan ve âdeta bir millî mesele hâline gelen, çocukluğumuzun ve gençliğimizin idealine dönüşmüş olan Ayasofya'nın tekrar cami hüviyetiyle ibadete açılması konusunda Danıştay’ın kararı ve akabinde Sayın Cumhurbaşkanımızın almış olduğu idari kararla Diyanet İşleri Başkanlığına yönetimi verilerek cami olarak ibadete açılması kararı alınmıştır. Aziz milletimize ve İslam âlemine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum ve başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Danıştay’a da bu konuda şükranlarımızı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

    İYİ PARTİ'Lİ DERVİŞOĞLU: HEPİMİZİN GENÇLİK RÜYASIYDI

    İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise, "Bugün tarihî bir ana şahitlik ediyoruz. Hepimizin gençlik rüyasıydı ve 86 yıl devam eden bir mücadelenin sonucu olarak zaten hepimiz tarafından ‘cami’ diye bilinen Ayasofya Camisi, bugün, tarihe Fatih Sultan Mehmet Han'ın bize miras bıraktığı şerhle kaydedilmiştir. Buna vesile olanlardan Cenab-ı Allah razı olsun" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'Lİ ÖZEL: TARİHSEL BİR İNSANLIK BİRASIDIR

    CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "Ayasofya, orada ibadet etmek isteyen, inancı gereğince ibadetini yerine getirmek isteyen herkesin hakkıyla ibadet etmesi gereken bir yerdir. Ayasofya tarihsel bir insanlık mirasıdır. Bundan sonraki süreçte, Diyanet İşleri Başkanlığının, geçmişten devraldığımız ve torunlarımız için bize emanet olan buranın tarihsel, kültürel ve çok değerli mimari özelliklerine zarar verilmeden bu işleri yapması yönünde hassasiyet göstermesi noktasında da talebimizi iletiyoruz" diye konuştu.

    Konuşmaların ardından, çoklu baro sistemini getiren yasa teklifinin görüşmelerine geçildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow