hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye İsrail'den uzaklaşıyor mu?

    Türkiye İsrailden uzaklaşıyor mu
    expand

    Türkiye ve İsrail arasındaki stratejik bağlar tarih mi oluyor? Sorunun yanıtı, Amerikan Kongresi Türk Dostluk Grubu Başkanı Robert Wexler'e göre hayır. Ancak Wexler'a göre, İsrail'in barış için risk alması, komşu ülkelerle ilişkilerine duyduğu güvene bağlı. Amerikan Kongresi'nin demokrat üyesi Wexler, CNN TÜRK'e Türkiye'de devam eden açılım süreçlerini de değerlendirdi, Avrupa Birliği'ne de mesaj gönderdi.

    Önce "One minute", sonra tatbikat ve ardından da dizi krizi...

    Bir dönem İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerde arabulucu olacak kadar tarafların güvenine haiz olan Türkiye, İsrail'den uzaklaşıyor mu?

    "Ton değişikliği..."


    Amerikan Kongresi'nde Türk Dostluk Grubu'nun demokrat Başkanı Robert Wexler'a göre, ilişkiler doğası itibariyle hala stratejik, ama bir ton değişikliğinin olduğu aşikar:

    "Türkiye ve İsrail arasındaki ittifak askeri, ekonomik ve kültürel düzeyde önemli. Ama ilişkilerin tonu değişti. Müttefiklerin atılan adımlar konusunda birbirinden izahat beklemesi olağan.

    Ama barışı sekteye uğratacak adımlar atılması süreci zorlaştırır. Gerilimi artıran devlet televizyonundaki bir dizide İsrail askerlerinin, masum Filistinli kadın ve çocukları soğukkanlı bir şekilde öldüren askerler olarak gösterilmesi...

    İfade özgürlüğüne bir yandan saygı gösterirken, diğer yandan da barışa çok da katkı sağlamayan bu gibi adımların neden gerilime yol açtığının Türkiye tarafından sorgulanması gerekir."

    Wexler, Ankara ve Tel-Aviv hattındaki gerilimin, İsrail'in barış için risk alma isteğini azaltacağı görüşünde. Zira Wexler'a göre, İsrail'in barış için vereceği olası tavizler ve alacağı riskler, bölge ülkeleri, yani bir anlamda Türkiye ile olan ilişkilerinde hissedeceği güvene bağlı.

    Ermenistan ile ilişkiler


    Ve Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi yönünde atılan adımlar. Amerikan Kongre üyesi Wexler, süreci övdü; gelinen noktayı "Çıkarlar algıların önüne geçti" ifadesiyle yorumladı.

    Wexler, Ermeni tasarısının Kongre'nin önüne bir kez daha gelme ihtimali konusunda, üstü kapalı da olsa Washington'dan süreci tehlikeye atacak bir adımın gelmeyeceği mesajını verdi.

    Wexler'ın demokratik açılım konusunda sözleri netti. Hatta Wexler'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine şüpheyle bakanlara da bir mesajı vardı:

    "Türk hükümeti barış için risk alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu çok önemli rol oynadı. Demokratikleşme yolunda atılan her adımı sadece Amerika değil, Avrupa da bütünüyle desteklemeli. Avrupa Birliği içinde Türkiye'yi istemeyenler yapılan reformlara bir bakmalı."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow