hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uludere'nin üzerinden iki yıl geçti

    Uluderenin üzerinden iki yıl geçti
    expand

    Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) ve Gülyazı Köylerinde, F-16 savaş uçaklarının gerçekleştirdiği saldırı sonucu 34 köylünün hayatını kaybettiği katliamın üzerinden iki yıl geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    28 Aralık 2011'de Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 savaş uçakları Şırnak'ın Uludere ilçesinin Ortasu Köyü'nde (Roboski) sınırın Irak tarafını bombaladı. Mazot getiren "kaçakçı" kafilesindeki 34 köylü ve beraberlerindeki, yük taşıyan hayvanlar saldırıda öldü. Olaydan yaralı kurtulan bir kişinin köyde bulunanlara haber vermesiyle facianın boyutları ortaya çıktı.

    "Yanarak can verdiler"

    Borbardımandan yaralı kurtulan ve köydekilere saldırıyı haber veren Servet Öncü'nün, olayı anlattığı "Bombardıman sırasında acı bir koku etrafı sardı. Birden insanlar yanarak can verdi. 5-6 kişi bombardımandan kaçarak kayalıkların arasına saklandı. Uçaklar orayı da bombaladı. Hepsi kayalıkların altında can verdi" ifadeleri basında yer aldı.

    Uluderenin üzerinden iki yıl geçti

    "Çoğu çocuktu"

    Saldırıda çoğu çocuk yaştaki ölen 34 köylünün isimleri şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seyit Encü (23), Özcan Uysal (18), M. Ali Tosun (22), Yüksel Ürek (23), Salih Ürek (23), Nadir Alma (23), Mehmet Encü (15), Nevzat Encü (20), Hamza Encü (22), Şervan Encü (16), Osman Kaplan (32), Şıvan Encü (14), Bilal Encü (15), Mahsum Encü (16), Salih Encü (17), Serhat Encü (17), Adem And (15), Savaş Encü (15), Çetin Encü (12), Selahattin Encü (40), Bedran Encü (12), Hüseyin Encü (19), Aslan Encü (15), Celal Encü (15), Erkan Encü (13), Selman Encü (22), Zeydin Encü (22),  Orhan Encü (15), Fadıl Encü (16), Vedat Encü (16), Cihan Encü (16), Fikret Encü (27), Hüsnü Encü (27), Selman Encü (40), Erkan Encü. 

    Genelkurmay'ın açıklaması

    Genelkurmay Başkanlığı saldırıya ilişkin ertesi gün yaptığı açıklamada, köylülerin aynı yolları kullanması sebebiyle PKK'lı zannedildiğini ve vurulmasının kararlaştırıldığını açıkladı. Yaklaşık 5 ay sonra 16 Mayıs 2012'de saldırının, ABD'den paylaşılan istihbarat nedeniyle gerçekleştiği belirtildi ancak bu bilgi yalanlandı.

    Hak örgütleri: "Toplu katliamı"

    Saldırının Türkiye'deki etkisi büyük oldu. Hak örgütleri, saldırıyı "yargısız infaz" ve "toplu katliam" olarak niteledi. BDP ve ana muhalefet partisi CHP, hükümete, "saldırı emrini kimin verdiğini" defalarca sordu ve ağır bir dille eleştirdi. BDP saldırıyı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Uludere'ye gitti ve ölenlerin yakınlarından bazılarıyla görüştü. Ancak bu ziyaret sırasında tepkili olan köylüler, köye gelen Uludere Kaymakamı'nı darp etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da eşi ile birlikte olayın ardından Uludere'ye gitti. Daha sonra CHP milletvekillerinden oluşan bir heyet de köye giderek yakınlarını kaybedenlere taziyede bulundu. Mart ayında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Uludere'ye gitti ve köylülere taziyede bulundu.

    İdris Naim Şahin'in açıklamaları

    Saldırıya ilişkin aileler özür talebinde bulundu ve kamuoyunda olaya ilişkin "özür" tartışması yaşandı. Hükümet üyeleri bu talebi reddetti. Bu süreçte dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 2012'nin Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, köylülerin "kaçakçı olduğunu ve kaçakçılıktan PKK'nın fayda sağladığını" söyledi. İdris Naim Şahin'in öldürülen köylüleri suçlayan, "O insanlara kaçak malı veren PKK. Kaçakçılığın rantını elde eden KCK'dır. CHP ve BDP bu olayı istismar ediyor. Özür dilenecek maiyette bir olay yoktur" şeklindeki açıklamaları büyük tepki topladı. Daha sonra hükümet yakınını yitiren köylülere, 123'er bin lira tazminat ödedi. Ancak köylüler bu paraları almayı reddettiler ve sorumlulardan hesap sorulmasını istediler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Komisyonu raporu: "Kasıt yok"

    Saldırıyı araştırmak üzere TBMM'de İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu içinde Uludere Alt Komisyonu kuruldu. Alt Komisyon'a Genelkurmay Başkanlığı'ndan istediği belgelerin gönderilmediği defalarca bildirildi. Komisyon Üyesi milletvekilleri Genelkurmay Başkanlığı'na giderek saldırının öncesinde ve sırasındaki İnsansız Hava Araçları'nın tespit ettiği görüntüleri inceledi. Komisyonun 15 aylık çalışması sonrasında yayınladığı raporunda, saldırının kasten yapıldığına yönelik herhangi bir delil elde edilemediğini vurguladı. Rapor kamuoyunu da muhalefet partilerini de tatmin etmedi.

    Soruşturma devam ediyor...

    Saldırıya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak savcılık, Haziran ayında görevsizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada gizlilik kararı alındı ve bugüne kadar iddianame hazırlanmadı ve yargı önüne çıkarılan hiç kimse olmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ailelerinin adalet arayışı sürüyor...

    Uludereli aileler iki yıldır adalet arayışlarını sürdürüyorlar. Ailelerin sözcülüğünü üstlenen Ferhat Encü, birkaç kez açıklamaları nedeniyle soruşturmaya uğradı ve gözaltına alındı. Uludere'de yaşananlara ilişkin fotoğraf sergileri açıldı ve bir de belgesel film çekildi.

    Ortasu ve Gülyazı köylerinde anma yapıldı

    Bugün Uludere'de öldürülen 34 kişinin köylerinde, Ortasu ve Gülyazı'da anma töreni yapıldı.

    İlk tören 34 kişinin mezarları başında yapıldı. Hayatını kaybedenlerin yakınları, mezarlara çiçek bıraktı ve dualar okudu. Törene BDP milletvekilleri de katıldı. Aileler mezar başında bir kez daha olayın faillerinin bulunmasını istedi. Mezar başındaki törenin ardından kalabalık anma törenin yapıldığı yere geçti. Burada yapılan konuşmalarda soruşturma sürecine değinildi ve olayın aydınlatılması istendi.

    28 Aralık 2011'de düzenlenen hava operasyonunda, sınırda geçmeye çalışan 34 köylü bombardıman sonucu hayatını kaybetmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow