hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hac ayı zilhicce nedir, hangi gün başlıyor? Diyanet, zilhicce orucu ne zaman tutulur?

    Hac ayı zilhicce nedir, hangi gün başlıyor Diyanet, zilhicce orucu ne zaman tutulur
    expand

    Zilhicce ayı hac ve kurban ibadetini içerisinde bulundurması nedeniyle İslam alemi açısından büyük önem taşıyor. Bu ay içerisinde yapılan ibadetleri gerçekleştirmek isteyenler kurban ve hac öncesi zilhicce orucu tutabiliyor. Peki, tam olarak zilhicce ayı nedir, orucu ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hac ayı olarak bilinen Zilhicce tüm Müslümanlar için önemli günleri içerisinde barındırıyor. Bu ayda kurban ve hac ibadetleri gerçekleştiriliyor. Dileyenler ise oruçla birlikte bu günleri bekleyebiliyor.

    ZİLHİCCE AYI NEDİR?

    Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. İslâm’dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde “mesîl” ve “müsbil”, Arab-ı âribe devrinde ise “ne‘as” ve “bürek” şeklinde adlandırılıyordu.

    ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

    Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır.

    ZİLHİCCE AYININ İLK ON GÜNÜ FAZİLETLERİ NELER?

    Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, XXXI, 163). Zilhicce’nin ilk on gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber (s.a.s.); “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler, “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür? “ diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Feth, II, 459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde zikredilmiştir (Müslim, Sıyâm, 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm, 64; Tirmizî, Savm, 46).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow