hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran Meclisi'nden Ahmedinecad'a uyarı

    İran Meclisinden Ahmedinecada uyarı
    expand

    İran Meclisi, enflasyonu artıracak politikaları yürürlüğe koymaması konusunda Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ı uyardı.

    Meclis Başkanı Ali Laricani, "Hükümet, yanlış yolu seçer ve enflasyonu daha da artıracak planı uygularsa Meclis'in desteğini beklememeli" dedi.

    İran üniversitelerinde görevli 60 ekonomist de daha önce Ahmedinejad'a yazdıkları mektupta "ekonomik gidişatın sonuçları" konusunda uyarıda bulunmuştu.

    Ahmedinecad hükümetinin ekonomik programının ülkeye pahalıya mal olduğu görüşünün savunulduğu mektupta, "Zor süreçte kapsamlı reformlar hayata geçirilmeli, aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınacak" ifadesi kullanılmıştı.

    Ekonomistler, "gerilime neden olabilecek dış politikaların ve dış ticaretteki yanlış yönetimin ülkeye yabancı sermayenin yeteri düzeyde gelişini engellediği" görüşünü savunmuştu.

    Hükümetin ekonomik programı, özellikle enflasyonla mücadelede istenen başarıyı sağlayamadığı için ekonomistler ve siyasetcilerce eleştiriliyor.

    Basına yansıyan haberlere göre, Tahmasb Mezahiri, banka kredileri ve kar payı miktarı konusunda Ahmedinejad ile görüş farklılığı nedeniyle eylülde Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılmıştı.

    Davut Daniş Caferi de para ve banka politikalarındaki görüş ayrılığını gerekçe göstererek nisanda Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etmişti.

    Ülkenin gelir kaynaklarını artırmayı hedefleyen ürün ve hizmetlerden yüzde 3'lük vergi alımı uygulaması da esnaf ve iş dünyasının tepkisi üzerine en az bir yıllığına ertelenmişti.

    Merkez Bankası'nın son verilerine göre, İran yıllık yüzde 24.3 ile Ortadoğu'nun en yüksek enflasyonuna sahip ülke konumunda.

    Ahmedinecad, geçen haftaki açıklamasında petrol fiyatlarındaki düşüşün ve küresel mali krizin İran'ı ciddi olarak etkilemediğini belirtmiş, "Petrolün varili 5 dolara da inse ülkeyi idare edecek güçteyiz" ifadesini kullanmıştı.

    İran, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararlarına ilaveten, ABD ile AB'nin ekonomik, siyasi ambargoları, tecrit politikaları, Washington ve Tel Aviv yönetimlerinin askeri tehditleriyle karşı karşıya bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow