hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2021 yılından itibaren yasak

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Avrupa Birliği Konseyi’nden plastik atıklara karşı yasak geldi. Alternatifi olan tek kullanımlık plastik ürünler, 2021 yılından itibaren Avrupa Birliği piyasalarında olmayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denizlerde, ormanlarda, kıyılarda, plastik atıklar doğal hayatı tehdit ediyor. Avrupa Birliği Konseyi, tek kullanımlık plastik atıkların kullanımını yasaklamaya yönelik düzenlemeyi kabul etti. 

    Karara göre, 2021 yılından itibaren, alternatifi bulunan tek kullanımlık plastik ürünler avrupa birliği piyasalarında yasaklanacak. Plastik kulak pamukları, çatal-bıçak setleri, tabaklar vb. Ürünler Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmayacak. Alternatifi olmayan plastik ürünlerin de tekrar kullanımı ve geri dönüştürülmesini artırılacak. 

    Plastik şişelerde de azalmaya gidilecek. karara göre, birliğe üye ülkeler tarafından 2029 yılına kadar tek kullanımlık plastik şişeler yüzde 90 oranında toplanacak. Ülkeler 2025 yılına kadar şişelerin yüzde 25'ini 2030'a kadar da yüzde 30'unu geri dönüştürmek zorunda. 

    Söz konusu düzenleme daha önce de Avrupa Parlamentosu tarafından 35 hayır, 28 çekimser oya karşı 560 ‘evet’ oyuyla kabul edilmişti. Karar okyanuslar, çevre ve gelecek nesiller için bir zafer olarak ifade edilmişti. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow