hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD eski Kara Kuvvetleri Komutanı CNN TÜRK'e konuştu: F-16'lar derhal Türkiye'ye verilmeli

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD'nin eski Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges, Rusya'nın yaz sonuna kadar Ukrayna'daki savaşı kaybedeceğini söyledi. CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Hilken Doğaç Boran'a konuşan Hodges, Washıngton'ın Türkiye'ye F-16'ları ve modernizasyon kitlerini derhal vermesi gerektiğini savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Öncelikle yayınımıza katıldığınız için teşekkürler. Finlandiya ve İsveç, tarihi bir adım atarak NATO üyeliğini meclislerine taşıma kararı aldı. Uzun süredir tarafsız olan iki ülkenin bu adımını nasıl yorumlarsınız?

    Ben Hodges: Bence bu NATO ve Avrupa’nın özgürlüğü ve güvenliği için çok iyi bir haber. Güçlü demokrasilere sahip iki ülke söz konusu. Dirayetli toplumları var. İttifaka oldukça kabiliyetli ordular katacaklar.

    Hilken Doğaç Boran: İki ülkenin de hızlı ve sorunsuz bir şekilde üye olması bekleniyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın iki ülkenin terör örgütleri bağları sebebiyle üyeliklerine “olumlu bakmadığını” ifade etti. Terör örgütü PKK/YPG’yı kast ederek bu ülkeleri “örgüt misafirhanelerine” benzetti. Bu açıklama ve iki ülkenin üyelik süreci hakkında neler düşünüyorsunuz?

    "ERDOĞAN VE TÜM ÜYELERİN ENDİŞELERİ GİDERİLECEKTİR"

    Ben Hodges: Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil Tüm NATO üyelerinin endişelerinin giderileceğinden eminim. Tabii Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve ittifak üyesi olarak kendisinin burada önemli bir söz hakkı bulunuyor. Bence bu mevcut üyeler ve yeni üyeler arasında bir güven ilişkisi oluşmasını sağlayacak. Muhtemelen başka konularda endişeleri olan ülkeler de çıkacak. Rusya şüphesiz bazı müttefiklere bu adıma karşı çıkmaları için baskı yapacak. Ama günün sonunda tüm müttefiklerin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini destekleyeceğini düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Hem bu durum hem de Ukrayna’daki savaş Türkiye’nin bölgesel bir aktör ve NATO müttefiği olarak önemini bir kez daha ortaya koydu. Ancak ne yazık ki Washington ve Ankara arasında hala çözülemeyen sorunlar var. F-16’ları, F-35’leri kast ediyorum tabii ki. F-16’lar ve modernizasyon kitleri konusunda pozitif bir adım gördük. Sizce önümüzdeki günlerde iki başkent arasında F-35’ler konusunda da olumlu bir gündem görecek miyiz?

    "F-16'LAR DERHAL TÜRKİYE'YE VERİLMELİ"

    Ben Hodges: Evet kesinlikle böyle düşünüyorum. Senin de ifade ettiğin gibi Ukrayna’daki bu kriz ile ABD ve Avrupalı müttefikler, Karadeniz bölgesinin stratejik önemini ve dolayısıyla müttefikimiz Türkiye ile ilişkimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oldu. 6 ay öncesine kıyasla Kongre’de daha fazla insan Karadeniz bölgesinin öneminin farkına vardı. Bu önemli. Bence Türkiye Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Ukrayna ile Washington ve Brüksel‘de daha yakından iş birliği yapmalı. Tek ses bir şekilde bölgenin önemini herkese duyurmalı. Örneğin Baltık bölgesinde işlerin çok iyi yürümesinin sebebi Estonya, Letonya ve Litvanya’nın birlikte çalışarak, çok yüksek sesle ve bir ağızdan kendilerine yönelik tehdide dikkat çekmeleri ve bunu anlatmalarıdır. Karadeniz’de bu birlik yok. Her ulus Washington ve Brüksel’de tek başına hareket ediyor. Ukrayna krizinin sonuçlarından biri de Karadeniz için kapsamlı bir strateji yapılması olacak. Bu yüzden başta özellikle ABD olmak üzere ülkeler Türkiye ile ilişkileri düzeltmek isteyecek. Burada Türkiye’nin de mesuliyeti var. Türkiye’nin aldığı ve yanlış olduğunu düşündüğüm bazı kararları savunmuyorum. Ama müttefikler her konuda anlaşmasa bile yine de birbirlerine güvenebilir. Bence F-16 meselesi derhal çözülmeli. İstense bugün bitmeden çözülebilir. Biden Yönetimi harekete geçmeli, Senato ve Dış İlişkiler Komitesi ile çalışmalı. Direnişin bir kısmının bu komiteden geldiğini düşünüyorum. Yani bu konu net bir şekilde çözülmeli. F-35 konusu ise başka bir durum. Burada bir yasamız söz konusu. Başkan kendi kararıyla yasayı çiğneyemez. Bu yüzden meselenin çözülmesi ne yazık ki zaman alabilir. Ama burada Türkiye’nin aldığı kararın da etkisi var. Bu süreç işlerken F-16’ları Türkiye’ye hemen verme taraftarıyım. Türkiye sürekli bölgesel sahiplenmeden bahsediyor. Bunun olması için liderlik etmek, sorumluluk üstlenmek gerek. Bence Türkiye Karadeniz’de daha fazlasını yapabilir. Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal etmesini engellemeli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Rusya’dan söz açılmışken, bildiğiniz gibi Moskova İsveç ve Finlandiya’dan gelen NATO açıklamalarına itidalli bir yanıt verdi. Zaman içinde söylemlerini ve karşılıklarını daha da tırmandırma ihtimalleri var mı? Çünkü bildiğinizi gibi İki ülke de resmen aday olana kadar 5. Madde kapsamına alınmayacak. Burada bir Gürcistan ya da Ukrayna senaryosu söz konusu mu? Rusya NATO’ya girmelerini engellemek adına bu ülkeleri kısmen de olsa işgal edebilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "RUSYA YAZ SONUNDA YENİLECEK"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben Hodges: Bir kere Rusya’nın İsveç ya da Finlandiya’yı işgal edecek kapasitesi ya da imkanı yok. Zaten Ukrayna ile zar zor başa çıkıyorlar. Hatta Rusya Ukrayna’da yenilecek. Yaz sonuna, Eylül’e kadar Ukrayna Ordusu’nun Rus güçlerini 23 Şubat hattına geri püskürteceğini ön görüyorum. Bundan sonra uzun vadede Kırım ve Donbas da dahil Ukrayna topraklarının tamamen geri alınmasına odaklanmalıyız. Burada Türkiye’nin hiçbir zaman Rusya’nın Kırım’ın ilhakını tanımamış olması çok önemli. Bu, Türkiye’nin bölgede gösterdiği önemli bir liderlik örneği. Yani Rusya tabii ki Finlandiya ve İsveç’i tehdit edecektir. “Askeri karşılık vermemiz gerekebilir” dediler, Nükleer silahları olduğunu hatırlatmak için geçit töreninde gövde gösterisi yaptılar. Ama saldırmayacaklarından kesinlikle eminim. Ama, Birleşik Krallık çoktan iki ülkeyle karşılıklı savunma anlaşmaları imzaladı. ABD ve diğerlerinin de bir sorun çıkması durumunda destek vermeye hazır olduğunu düşünüyorum. Finlandiya on yıllardır olası bir Rus işgaline karşı hazırlanıyor. Dünyanın en iyi seferberlik sistemine sahipler. Çok güçlü bir kalıcı orduları var. Bence Rusya tehdit eder ama bu süreci durduramayacağını biliyor.

    Hilken Doğaç Boran: Peki Ukrayna’da sahadaki durumla ilgili ne düşünüyorsunuz? Harkiv civarında karşı taarruzlar görüyoruz. Rus askerleri sınıra doğru püskürtülüyor. Fakat Donbas bölgesinde başka bir senaryo söz konusu. Bir çeşit kuşatma harekatı var. Ruslar bu savaşı yaz sonuna kadar kaybedecek dediniz. Bunu biraz daha açabilir misiniz?

    "RUS ORDUSU İVME KAYBEDİP ÇÖKECEK"

    Ben Hodges: Savaş, irade ve lojistiğin sınanmasıdır. Rusların elinde şu an yaptıklarını yaz sonuna kadar devam ettirmek için yeterince insan yok. Yaptırımlar da etkisini hissettiriyor. Güdümlü mühimmat üretiminde sorun yaşıyorlar. Şimdiye kadar o kadar çok mühimmat harcadılar ki… Donanma da etkisiz bir faktör haline geldi. Çünkü Ruslar “Müşterek harekat” adını verdiğimiz tarzda saldırılarda yetkinlik gösteremedi. Burada Hava, Kara ve Deniz kuvvetleri birlikte çalışır. Ben defalarca TSK’nın ünlü EFES tatbikatına katıldım. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava, kara ve deniz entegrasyonunu sağlamak ve bu etkiyi almak için ne kadar çok çalıştığını gördüm. Ruslar bunu yapamıyor. Bu yüzden Batı olarak biz ayağımızı pedaldan çekmezsek, taahhüt ettiğimiz her şeyi teslim edersek ve Türkiye, Rus savaş gemilerinin boğazlardan geçişini kısıtlamaya devam ederse o zaman bu teçhizat ve mühimmat önümüzdeki haftalarda Ukrayna’ya ulaşır. Böylece lojistik anlamda ve sayıca üstünlük sağlarlar. Ruslar da tüm ivmelerini kaybeder ve çöker. Kırım’daki Rus savunma hatlarının bu yıl çökmesini her ne kadar istesem de bence bu farklı bir kategori. Evet nihai antlaşmada Ukrayna’nın toprak bütünlüğü tamamen sağlanmalı, buna Kırım ve Donbas da dahil. Ama şimdilik, Yaz sonuna kadar 24 Şubat’tan bu yana ele geçirilen her yerin geri alınacağını ön görüyorum. Buna Mariupol ve Berdiyansk da dahil. Ama bunun olması için Savunma Bakanı Austin’in de dediği gibi “kazanmalarına yardım etmeliyiz”.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow