hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin İran'a yaptırımları

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    ABD yönetimi, İran'dan petrol ithal eden ülkelere tanıdığı altı aylık yaptırımlardan muafiyet sürecini bugün sonlandırıyor. Peki, ABD'nin geçen Kasım ayında yaptırımları geri getirmesi İran ekonomisini nasıl etkiledi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Donald Trump, Geçen yıl önce İran ile nükleer anlaşmadan çekildi. Ardından da Tahran yönetimine yönelik yeni yaptırımları devreye soktu.

    Peki, ABD'nin Kasım 2018'den bu yana yeniden yürürlüğe koyduğu, ABD'li şirketlerin yanı sıra, Uluslararası firmaların ve diğer ülkelerinde Tahran ile ticari ilişkiler kurmasını yasaklayan yaptırımlar İran'ın ekonomisini nasıl etkiledi?

    Yaptırımlar, özellikle enerji, gemicilik ve finans sektörlerindeki yabancı yatırımların durma noktasına gelmesine yol açtı.

    Uluslararası Para Fonu (IMF), yaptırımların geri dönmesiyle birlikte İran ekonomisinin 2018'de yüzde 3,9 daraldığını öngörüyor.

    IMF'ye göre daralma bu yıl yüzde 6'yı bulacak.

    İran'ın petrol ihracatı OPEC verilerine göre 2018'in ilk aylarında İran'ın petrol üretimi günde 3,8 milyon varile kadar yükselmişti. İran'ın günlük petrol ihracatı ise 2,3 milyon varil seviyesindeydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol ithalatı konusunda muafiyet tanınan ülkeler Türkiye, Çin, Hindistan, İtalya, Yunanistan, Japonya, Güney Kore ve Tayvan

    İran petrolünün önemli bölümü sekiz ülke, yani Türkiye, Çin, Hindistan, İtalya, Yunanistan, Japonya, Güney Kore ve Tayvan tarafından alınıyordu. ABD Kasım ayında bu sekiz ülkeye altı aylık 'Yaptırımlardan muafiyet' hakkı tanımıştı.

    Muafiyet hakkı, söz konusu sekiz ülkenin İran'dan aldıkları petrol miktarını azaltmaları haline bu ülkelerin İran bankalarıyla iş yapmasına izin veriyordu.

    Son verilere göre Mart 2019 itibarıyla İran'ın günlük petrol ihracatı 1,1 milyon varile kadar geriledi.

    Tayvan, Yunanistan ve İtalya, İran'dan petrol alımlarını tamamen durdurdu. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu geri kalan 5 ülke ise önemli ölçüde azalttı.

    Washington, yaptırımların geri dönmesiyle birlikte İran'ın 10 milyar dolarlık petrol gelirini yitirdiğini hesaplıyor.

    Trump, şimdi muafiyetlerin de kalkmasıyla birlikte İran'ın petrol ihracatını sıfırlamayı hedefliyor. Ancak yine de İran'ın petrol ihracatının bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceği belirsiz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow