hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arakan’lı Müslümanlara soykırım

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Arakan’lı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için Myanmar'a karşı açılan davanın ikinci gününde Myanmar'ın fiili lideri Suu Çi ifade verdi. Ülkesinin Müslüman azınlığa karşı soykırım yaptığı iddialarını reddetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arakan’lı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması talebiyle Gambiya'nın ülkesine karşı uluslararası adalet divanında açtığı davanın ikinci gününde ifade verdi.

    Mahkemeye "Myanmar dışişleri bakanı" statüsüyle katılan Suu Çii, Myanmar'da yaşanan şiddet olaylarının çok karmaşık bir süreç olduğunu ve sadece "soykırım" olarak nitelendirilemeyeceğini öne sürdü.

    Yaşananları "iç çatışma" olarak niteleyen Suu Çii, ordunun - silahlı grupların saldırılarına karşılık verdiğini, masum insanların da bu sırada hayatlarını kaybettiğini iddia etti. Duruşmanın ilk gününde Gambiya tarafı, divana tedbir kararı taleplerini bildirmişti.

    Myanmar'ın soykırıma yönelik delilleri yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykırımın önlenmesine yönelik aldığı tedbirlerin düzenli olarak raporlanması, o talepler arasındaydı. Gambiya’nın Uluslararası Adalet Divanı’na yaptığı başvuruya 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yanı sıra Hollanda ve Kanada da destek veriyor.

    Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

    BM ve Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri, Arakan’lı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow