hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyaz Saray'dan Netanyahu'ya bir uyarı daha!

    İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırındaki Refah’a askeri operasyon başlatacak mı? Refah’a operasyon yürütülmesini istemediğini defalarca açıklayan ABD, Netanyahu hükümetine bir uyarı daha yaptı. ABD, sivilleri koruyan bir plan olmadan ‘Refah’a operasyon istemiyoruz’ dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrail'de Netanyahu liderliğindeki savaş kabinesinin Refah’a askeri operasyon alması kararı hakkında 'sivilleri korumaya yönelik bir plan görmeden askeri operasyon istemediklerini' açıkladı.

    Sullivan, “Başkan bu planı görmedi ve bunun da ötesinde buradaki görüşümüz konusunda çok net olduk. Başka yerlerdeki askeri operasyonlar nedeniyle Gazze’deki bu küçük alana itilen bir milyondan fazla insandan bahsediyoruz. Aynı zamanda Gazze’nin tamamına hizmet edecek insani yardımların tamamının Gazze’ye geldiği bölgedir. Dolayısıyla biz bu sivilleri korumak, onları güven altına almak, barındırmak, beslenmek ve giydirmek için açık ve uygulanabilir bir plan olmadığı sürece Refah’ta büyük bir askeri operasyonun yürütülmesi gerektiğine inanmadığımızı açıkça ifade ettik. Biz böyle bir plan görmedik" dedi.

    Jake Sullivan, ‘Sivilleri koruyan bir plan olmadan Refah’a operasyon başlarsa ABD İsrail’e silah sağlamaya devam edecek mi?’ sorusuna da yanıt verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sullivan, “Varsayımlara girmeyeceğim çünkü şu anda İsrailli mevkidaşlarımıza özel olarak tıpkı kamuya açık olarak söylediğimiz gibi, biz bunu görene kadar veya görmedikçe bu operasyonun ilerlememesi gerektiğine inandığımızı söylüyoruz. Ki görmedik. Ama bu cephede İsraillilerden haber bekliyoruz” sözlerini kullandı.

    Diğer yandan Gazze’de ateşkes ve rehine takasına yönelik görüşmeler de olumlu yönde ilerliyor.

    Jake Sullivan, “İsrail, ABD, Mısır ve Katar temsilcilerinin Paris’te buluştukları ve dördü arasında geçici ateşkes için bir rehine anlaşmasının temel hatlarının nasıl olacağı konusunda anlaşmaya vardıkları doğrudur. Bunun ayrıntılarına girmeyeceğim. Çünkü ayrıntılarının belirlenmesi açısından hâlâ müzakere sürüyor. Katar ve Mısır’ın, Hamas’la dolaylı görüşmeler yapması gerekecek çünkü sonuçta rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmak zorundalar. Bu çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow