hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Detay haber: Kıbrıs'ta kimin hangi planı var? | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Annan planını işaret ederek Kuzey Kıbrıs'tan toprak istemesi tepkilere yol açtı. Rumların toprak talebi, CNN TÜRK canlı yayınında konunun uzmanları tarafından anlatıldı. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Rumların özellikle Kuzey Doğu'daki Zafer Burnu bölgesini ile batı kıyılarını istediğini ifade etti. Bu kazanımla, Türkiye'nin güney sahillerini ve hava sahasını gözetim altında tutmak istediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapalı Maraş bölgesinin 46 yıl sonra açılması, Kıbrıs'ta toprak paylaşımı konusunu yeniden gündeme getirdi. Rum tarafı, Annan planını baz alarak hazırladığı haritayla, Türk tarafından büyük bir toprak talebinde bulunuyor. Kuzeyi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın seçim kampanyası sürecinde, "Çözüm için toprakların bir kısmını Rumlara vermeliyiz" açıklaması da tartışmayı alevlendiren sözlerden biri oldu

    Peki, Rumların özellikle adanın kuzey doğu kıyısındaki Zafer Burnu bölgesini istemekle neyi amaçlıyor? Bu konu, CNN TÜRK canlı yayınında uzman konuklarla masaya yatırıldı. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Rumların bu bölgeyi Türkiye'nin güney sahillerini kontrol altına alabilmek amacıyla istediğini söyledi.

    Söz konusu plana göre Rumların istediği bölgelerden biri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin batı kıyıları. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş'a göre Rumlar bu bölgeyi Kuzey Kıbrıs ve Türkiye Cumhuriyeti'nin hava sahasını daraltmak için sahip olmanın planlarını yapıyor. Türkiye, burada enerji arama ya da askeri faaliyet konusunda sorun yaşamıyor. Ancak Kıbrıs'taki çözümsüzlüğün odağında olduğu Doğu Akdeniz meselesi, bu konuda bir kangrene neden oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çözüm masasında en önemli argümanlardan biri de adanın tarihsel süreci. 16. yüzyıldan bu yana Türklerin hakim olduğu Kıbrıs'ta 1878 yılında Türk nüfusunun tapuları adanın dörtte üçünü oluşturuyordu. Emekli Hava Korgeneral Karakuş, bu durumun tarihsel belgelerle ispatlı olduğunu söylüyor.

    Kıbrıs'ta iki devletli çözüm yolu, en makul yol görünüyor. Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin de bu konuda taviz verilmemesi görüşünde.

    Doğu Akdeniz'deki enerji çatışması ile Kıbrıs'taki toprak paylaşımı tartışması birbirine hiç de uzak konular değil. Annan planının devreye sokulmasıyla Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın bölgedeki hak ve menfaatleri de büyük zarara uğrayacak.

    Rumların istediği, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan döneminden kalma bir anlaşma. Annan hayata veda edeli 2 yıl oldu. Onun üzerine iki Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri daha geldi ancak Yunanistan ve Rumlar güncelliğini yitirmiş bu eski tasarıda ısrar ediyor. Doğu Akdeniz üniversitesi öğretim üyesi Doçent Doktor Deniz İşçioğlu, Kıbrıs Türklerinin bu planın çok geride kaldığı görüşünde olduğunu ifade ediyor.

    Plan ya da amaçlar ne olursa olsun, Kuzey Kıbrıs Türkleri ve garantör olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin iki devletli plan konusuna yoğunlaşacağı anlaşılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow