hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitili Rusya mı ABD mi ateşledi? Azerbaycan-Ermenistan geriliminin perde arkası

    KAYNAKCNN TÜRK

    CNN TÜRK canlı yayınına konuk olan eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Azerbaycan-Ermenistan geriliminin perde arkasını anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsmail Hakkı Pekin'in değerlendirmeleri şöyle: 

    Neden şimdinin cevabı şu; test etmiş olabilirler. Test eden ABD ve Rusya olabilir. Rusya'nın Kafkas bölgesinde yeni bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Çünkü Güney Kafkasya'da çıkabilecek bir takım sorunlar, Rusya'yı zor durumda bırakır. Güney Kafkasya'da sadece Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan yok. O bölgede Çeçenlerden Dağıstanlılara kadar halklar var. Ve o bölge bir terör faaliyeti başladığı zaman radikalleşme ya da Selefilerin faaliyetleri, Rusya'nın arka bahçesi yangın yerine döner. 

    Rusya'nın Ermenistan'a silah verme konusuna gelirsek silah vermeyen var mı? Bütün ülkelerde bu var. Bakın ABD bizim müttefikimizdir. O da PYD-PKK'ya silah veriyor. 10 binlerce TIR gönderdi. O gölgede PYD-PKK devleti kurmaya çalışıyor. Gücünüz varsa bunu yapıyorsunuz. Gücünüz yoksa yapmıyorsunuz. Adı bunun sonra halkların kendi iradesini söylemesi gibi şeyler oluyor. Bu iş uluslararası alanda çok da hukuka uygun olarak yapılan bir iş değil. Güçle ilgili bir olay. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu işi ABD test etmiş olabilir. Ermenistan'ı kullanmadan sadece Ermeni devletinden ayrıymış gibi Dağlık Karabağ'ı kullanarak böyle bir şey yapmış olabilir. Rusya İdlib bölgesiyle ilgili Türkiye'ye yönelik "Başınıza daha büyük dert çıkartabiliriz" diye mesaj vermiş olabilir. Çünkü Doğu Akdeniz'deki ve Libya'daki stratejik hamlelerini kesmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla düşünceleri Türkiye'yi biraz daha içeri hapsetmek. ABD'nin Balkanlara yerleşmesi, üs kurması bütün bunlarla ilişkilendirmemiz lazım. O zaman büyük resmi çok daha rahat görme imkanına sahip olabiliriz. 

    Olay sadece orada birileri ateş etmiş, sınır çatışmasından çıkmış bir olay değil. Olay daha evvel planlanmış, programlı ve tamamen bölgeyi ateşe atacak şekilde harekete geçilmiş. Bunun içerisine İran da dahil olmak üzere bir Ermenistan-Azerbaycan savaşı, İran'ı ister istemez Ermenistan'ın yanında konuşlandırır. Dolayısıyla Türkiye'nin dahil olması bu işe, Türkiye ve İran'ı karşı karşıya getirir. Yani çok amaçlı hazırlanmış bir olay gibi gözüküyor. Savaşın iyi tarafı olmaz ama iyi tarafı şu; Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, halkı, kendi özgüvenini kazanmış olduğunu ve şimdiye kadarki yapmış olduğu planlı programlı çalışmalarının neticesini almış oldu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow