hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kamuflaj teknolojisinde yeni devir

    Güney Koreli bilim insanları, çevredeki ortamın rengine bürünebilen yeni bir teknoloji yarattı. Bukalemunu andıran teknoloji askeri ve sivil alanda devrim niteliğinde bir buluş olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güney Koreli bilim insanları, "Bukalemun" adını verdikleri yeni bir kamuflaj teknolojisi icat etti.

    Çevresine göre renk değiştiren bukalemunlardan esinlenen teknolojinin çıkış noktası askeri üniformalar. Ancak teknolojinin mucidi Ko Seung-Hwan, sivil dünyada da rahatlıkla kullanılabileceğini savunuyor.

    Güney Kore Ordusu'nun üniformaları ormanlık alan için tasarlanmış ve belirli renkleri barındırıyor. Bu üniformayı çölde giyerseniz rahatlıkla gözükürsünüz. Kamuflaj teknolojisinin püf noktası aktif olarak renk ve örüntü değiştirip çevreye uyum sağlamak. Biz de bunu başardık.

    Dışarıdan bir deri gibi görünen cihaz, mikro işlemciler ve gözle görülemeyen nano ısıtıcılardan oluşuyor. Kamuflajı ise ısıya göre renk değiştiren mürekkepler sağlıyor:

    Sensörler renklerle ilgili bilgiyi alıp bunu bir mikro işlemciye gönderiyor. İşlemci de renkleri değiştirmek için gerekli sıcaklık bilgisini ısıtıcılara aktarıyor. Böylece sıvı kristal katmanlar istenilen renkleri yaratıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow