hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'in liman projesinin arkasında ne var? Af Örgütü Türkiye Direktörü Akşener detayları anlattı

    Havadan atılan yardımlar ve ardından gelen bombalamalar kasıtlı mı? ABD’nin denizden yardım adı altında yapmaya başladığı liman projesinin arkasında ne var? CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Elif Zeynep Özipekçi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Sena Akşener ile Af Örgütü’nün yeni çarpıcı raporlarını değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Gazze Şeridi'ne havadan yardımları ablukayı kırmanın tek yolu olarak gösteriyor. Bombalar ve yardımlar uçaklarla iniyor. Hangisinin bomba yağdıracağı, hangisinin yardım yapacağı bilinmiyor.

    CNN TÜRK'e konuşan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Sena Akşener'e göreyse ABD bunu kalıcı ateşkes istemekten kaçmak için kullanıyor.

    Akşener, “Havadan yalnızca sivil halkın üzerine bombanın yanı sıra sizin de söylediğiniz gibi yardım malzemelerini fırlatmanın hiçbir anlamı yok ve hiçbir işe yaramıyor. Sadece vicdanları rahatlatmaya yarıyor. Havadan yardımlar çok düzensiz ve odaklı olmadığı için yaralanmalara neden oluyor. Bununla ilgili raporumuzda veriler var ve bunu kontrol etmek mümkün değil. Dolayısıyla işin insani boyutu ortadan kalkmış oluyor” ifadelerini kullandı.

    Örgüte göre, havadan yardımlar bölgenin biraz daha iyi olduğuna inandırmak konusunda uluslararası toplumda da yanılsama yaratıyor. Böylece kalıcı ateşkes talebi de geride kalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sena Akşener, "Biz havadan yardımın bazı ülkelerin mış gibi yapıyor olmasın da eleştiryoruz. Devletler görevlerini yerine getiriyormuş gibi yapıyorlar ama asıl olan havadan yardımın yetersiz olduğu ve İsrail’in kapıları açması gerektiği. Devletlerin yapması gereken İsrail'e kara yolundan insani yardımın sağlanması için en kısa zamanda ve kalıcı ateşkesin sağlanması" sözlerini kullandı.

    Af örgütü aktivistleri, uluslararası topluma çağrı yaptı. Acilen deniz ve kara koridorunun açılmasını istedi. Ancak onlara göre, ABD’nin yapmaya çalıştığını iddia ettiği liman projesi de bir yanılsama olarak görünüyor.

    Akşener, “ABD’nin liman projesinin yardım için olduğunu ikna olmadık. Olmadık çünkü şimdiye kadarki pratik bunun aksini gösteriyor. Yıllardır burada yaşanan işgal, apartheid ve ambargo insanların zaten sağlık ve gıdaya ulaşmasını engelliyordu” ifadelerini kullandı.

    Örgüte göre, yardımlar engellendiği gibi İsrail rejimi gün geçtikçe saldırganlığını da artırıyor. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bir gözaltı merkezi kurduğu söyleniyor.

    GÖZALTI MERKEZİ İDDİASI

    Af Örgütü Türkiye Direktörü Akşener, “Çok ciddi insan hakları sorunlarına yol açar, dünyada örnekleri var. İsrail gibi devletler cezasızlıkla ödüllendiriliyorlar ve hesap vermiyorlar” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow