hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mars'ın yalpaladığı keşfedildi | Video

    Bilim insanları Dünya’dan sonra ilk kez bir gezegenin kendi etrafında dönerken yalpaladığını keşfetti. O gezegen, bilim insanlarının yakından incelediği mars. Peki, gezegenin yalpalaması ne anlama geliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kızıl gezegen Mars. İnsanoğlu için bilinmeyeni çok. Ancak bilim insanları her geçen yeni bilgiler elde ediyor. Bilim insanlarının son tespitine göre de, ilk olarak Dünya’da gözlemlenen ve Chandler yalpası diye bilinen sallanma hareketinin Mars’ta da yaşandığı ortaya kondu.

    1810'da bilim insanı Seth Chandler tarafından keşfedilen ve bu nedenle onun ismini taşıyan yalpa, kendi etrafında dönen cisim tamamen küre şeklinde olmadığında ortaya çıkıyor. Bu durum, gezegenin dönüşünü etkiliyor ve hızını kaybettikçe sallanan bir topaç gibi hareket etmesine neden oluyor.

    Mars'ın hareketini inceleyen bilim insanları, kızıl gezegenin belirli bir döngü içerisinde, 10 santimetre kadar sallandığını gösterdi. Bulgular, gezegenin kutuplarının yaklaşık 207 günde bir, dönme ekseninden 10 santimetre uzaklaştığını ortaya koydu.

    Chandler yalpasının tespiti, yalpalamanın gerçekleştiği periyoda yakın zaman aralıklarında mantodaki enerji dağılımını anlamamızı sağlayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow