hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3600 ek göstergede kim ne kadar alacak? Uzman isim tek tek anlattı

    Gözler bu akşamki Kabine toplantısında. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek göstergeyle ilgili açıklamalarda bulunacak. Peki nedir bu 3600 ek gösterge? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Burçak Bozkuş, uzman konuğuna sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3600 ek gösterge ile ilgili memur ve emeklilerin uzun süredir beklediği gün geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası ek gösterge çalışmasını kamuoyuna detayları ile duyuracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması ile '3600 ek gösterge düzenlemesinden kimler yararlanacak? Nasıl hesaplanacak?

    Beştepe'de yapılan sunuma göre 2 milyon 148 bin emeklinin yüzde 24'ünün ek göstergesi bulunmuyor, yüzde 25'i de 2200-3000 arasındaki düşük göstergelilerden oluşuyor. Polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve diğer meslek grupları ek gösterge kapsamına alındı. Ek gösterge artışı, memuriyete 2008 yılından önce başlayanların emekli aylıklarında doğrudan artış şeklinde yansıyacak.

    Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Kaya CNN Türk ekranlarında, 3600 Ek Gösterge ile maaşlarda yüzde 20-25 aralığında artış olacağını belirtti. Ayrıca Kaya, emekliye ayrılmak isteyen memurların çalışma yılı ve derecesine göre tazminatlarının 40 bin lira civarında artmasını bekledikleri söyledi.

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın açıklamaları şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3600 ek göstergeyle ilgili kritik gün. Bakanlıklar tarafından bütçeler ve teknik detaylar çalışıldı, raporlar sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek göstergenin detaylarını anlatacak. Ek gösterge 4 ana meslek grubundan yola çıkılmıştı.

    Öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri 3600 ek göstergeye ulaşmış olacaklar. Bu meslek gruplarının içinde 2200-2600'lü olanlar vardı. 3600'e kavuşmuş oldular.

    Ek gösterge meslek gruplarında yer alan kamu çalışanları maaşlarını hesaplamada, emekli maaşlarını hesaplamada ve emekli ikramiyelerini hesaplamada kullandığımız bir parametre.

    "MAAŞLARDA YÜZDE 20-25 ARTIŞ OLACAK"

    Ek gösterge ile yüzde 20-25 aralığında maaşlarda artış meydana gelecek. Emeklilerin maaşları da düzenlemeye göre artış olacak. Emekli maaşı 5 bin lira olan polisin maaşı 1200-1300 lira yükselecek. Emekli ikramiyelerinde 40-50 bin lira artış getirecek. Emekli olacakların ikramiyeleri 25 yıllık memurun 200 bin liraysa 40 bin lira artacak ve 240 bin lira alacak. Bunları ortalama verilerden hesaplıyoruz. Kademe ve çalışma yılına göre maaşlar farklılık gösteriyor.

    Memur ve emekliler maaşlarının üstüne yüzde 20-25 koyarlarsa alacakları yeni maaşı hesaplayabilirler.

    "2023'TE DEVREYE GİRMESİ BEKLENİYOR"

    Emekli olan memurlar yek göstergeden kaynaklı fark almayacak. Yeni emekli olacak olan memurların tazminatına yansıyacak. Emekli olanların sadece maaşları artacak. 3600 ek göstergenin 15 Ocak 2023 tarihinde devreye girmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ek gösterge kapsamında olmayan memurlar var. Onlarda ek gösterge uygulamasına gidilmeksizin maaşlarında artış meydana gelecek. Detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak. Teknik detaylarını bakanlık ve sendikalar paylaşacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow