hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    5 bin TL'lik ikramiyeyi kimler alacak?

    Yaklaşık 12 buçuk milyon emeklinin faydalanacağı 5 bin TL ikramiye, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Peki kimler bu ikramiyeyi alacak, dul yetim aylığı alanlar hangi oranda ikramiyeden faydalanacak? CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, SGK Uzmanı Emin Yılmaz’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilerin merakla beklediği ikramiye, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Şimdi gözler Meclis Genel Kurulu’nda. Oylama yapılacak ve ardından emekliler 5 bin TL'lik ikramiyeyi hesaplarından çekecek.

    5 bin TL'lik ikramiyenin çalışmayan emeklileri kapsadığı açıklandı. Peki ya dul yetim aylığı alanlar ne oranda ikramiyeden faydalanacak?

    SGK Uzmanı Emin Yılmaz bu soruya, “Emeklilere ikramiye adı altında 5 bin TL üzerinden toplamda 12,5 milyon emekliye 61 milyar TL ödeme yapılacak. Ölüm aylığı alanlar hissesi oranında alacak, eşi ölmüş dul ve yetim aylığı alanlar hissesi oranında alacak yani eş ve çocuk varsa yüzde 50, çocuklara yüzde 25 şeklinde olacak” şeklinde yanıt verdi.

    5 bin TLlik ikramiyeyi kimler alacak

    Bir de birçok dosyada gelir ve aylık alanlar var, onların hesaplaması da farklı olacak. “Birden fazla dosyada maaş alanlar yani arkada kalan dul, yetim hem babadan hem de eşinden alıyor. Bu maaşlarla alakalı orada en yüksek rakam baz alınacak o hisse oranında verilecek.”

    Emekli çalışıyor ve SGK'da girişi yoksa burada aldığı 5 bin TL'lik ikramiye geri tahsil edilecek. “Ola ki yersiz olduğu tespit edilirse sigortalı olarak çalışmıyorsa emekli olmuş şu an ki alacağı maaştan yüzde 25 kesinti yapılarak geri alınacak ve 15 Kasım’da maaşlarda ikramiye görülecek.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow