hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın fiyatları ve döviz kuru nasıl geriledi

    Gözler, Amerikan Merkez Bankası FED'in vereceği karardaydı. FED, politika faizini sabit tuttu. Altın ve döviz kuru karardan nasıl etkilendi? İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Sefer Şener FED'in kararı sonrası son durumu yorumladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Merkez Bankası FED politika faizini sabit  tuttu. FED'in kararının ardından altın fiyatları ve döviz kuru geriledi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Sefer Şener kararın ardından yaşananları CNN TÜRK'te yorumladı. 

    İşte Şener'in konuşmasından satır başları:

    Özellikle FED'in almış olduğu kararlar öncelikle hem emtia fiyatları üzerinde yani altın gibi altına benzeyen diğer değerli eşyalar gibi eşyalar üzerinde etkili oluyor. Arkasından da doğal olarak bu kurlara artırıyor ya da azaltıyor bütün dünya üzerinde. Şimdi altınla ilgili şöyle söyleyelim, öncelikle biliyorsunuz önceki haftalar içerisinde bir Rusya-Ukrayna gerginliği ön plana çıktı. Jeopolitik olarak bir risk ortaya çıktı. Dolayısıyla altın gibi değerli metaller, özellikle böyle risk dönemlerinde artış gösterir.

    Hatırlarsanız bir önceki hafta yüzde 4 ten yüzde 5 e yakın altında bir artış gerçekleşti. Onsu 1850 $ civarına kadar yükselmiş idi. Tabi daha sonra ‘Omicron’un ülkelerde artmasıyla birlikte tedirginliğin de biraz da artmasıyla birlikte altın fiyatlarının daha da yükseldiğini gördük biz. Fakat arkasından geçen haftaki FED’in kararı çıktı. Orada da piyasaların beklentisi doğrultusunda aslında FED faizleri sabit tuttu. Ancak piyasa şunu gördü Mart ayında FED mutlak suretle bir defalık faiz artışı yapacak. Bunu da zaten FED Başkanı Jeremy Paul bizatihi mart ayında artık bundan sonra varlık alımlarının biteceğini ve akabinde de hemen faiz artışına gideceklerini söyledi. FED'in faiz artıracağı algısı altın fiyatlarını da aşağıya çekmiş oluyor. Bakın geçen hafta bu açıklama yapılır yapılmaz. Arkasından biz altının yüzde 3 buçuk 4 civarında uluslararası piyasalarda onsun gerilediğini gördük. Yani şu an itibariyle biliyorsunuz 1780 seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Doğal olarak faizdeki bu algı, yani Amerika da faizlerin artacağı beklentisi öncelikle altını aşağı yönlü baskılıyor. Çünkü insanlar şunu düşünüyor, Amerika'da faiz artarsa daha çok reel getiriyi faizlerin elde edebilir insanlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow