hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın rekora doymuyor! Yatırımcılar ne yapmalı?

    Altında rekorların ardı arkası kesilmiyor. Ons altın yüzde 12,9 yükselerek şimdiden geçen yılki kazançlarını yakaladı. Gram altın 435 lira değerlendi. Altındaki yükselişin nedenleri ne? Yatırımcılar ne yapmalı? Altın fiyatları ne olacak? Detayları Ekonomist Muhammet Bayram aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günlerdir yükselişini sürdüren altının ons fiyatı geçtiğimiz Cuma ABD istihdam verilerinin açıklanması ile tarihi zirvesini görmüştü. ABD verilerinin güçlü gelmesi ile yatırımcı gözünü ABD Merkez Bankası Fed'e çevirdi. Fed'in enflasyonun yüzde 2'ye inmesi ile bu yıl faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. Fed Başkanı Powell'in açıklamaları da bu yıl Fed'in parasal gevşeme politikasına gitmesi ihtimalini güçlendiriyor.

    Bayram öncesi haftanın ilk günü de altının ons fiyatı 2354 dolara çıkarak rekor tazeledi. Ons/altının yönü ilke yükselen bankalar arası piyasada altının gramı ise 2419 TL'yi gördü. Serbest piyasada altının gramı 2452 TL seviyesinde. Çeyrek altın ise 4352 TL'den alıcı buluyor.

    Öte yandan İsviçreli bankacılık devi UBS de altın tahminlerini güncelledi. Bankanın Haziran sonu için ons altın fiyatı tahmini 2300 dolar/ons, 2024 sonu için 2500 dolar/ons ve 2025 Mart sonu için 2500 dolar/ons oldu.

    Ekonomist Muhammet Bayram konu ile ilgili detayları şu ifadelerle aktardı;

    Altın, dolar bazında ons başına 2300 seviyesinde. Burada İsrail-Filistin savaşı, Rusya-Ukrayna krizi, küresel çapta Kızıldeniz’deki enflasyonist ortam ve son olarak İran-İsrail arasındaki savaşta eklenecek gibi duruyor. Umarım bu şekilde olmaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun olması ile beraber brent petrol fiyatlarında küresel çapta artış meydana gelecektir. Altın bu ortamda güvenli bir limandır. Savaş ortamlarında ciddi bir artışa sahne olur. Özellikle FED olmak üzere faiz indirimlerine başlanacak söylemleri altının artmasına neden oluyor.  Çin Merkez Bankası yüklü miktarda altın alımı yaptı. Altına teveccüh ilerleyen zamanlarda olacak. Sene sonun tahminleri ise ons başına 3 bin dolarlar seviyesinde olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow