hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret ne kadar olacak?

    Asgari ücretliler yeni yıl zammını beklerken yapılacak artışla ilgili ipuçları da gelmeye başladı. Tahminler Ocak 2024'te en düşük ücretin 16 bin lira civarında olması. CNN TÜRK Muhabiri Serdar Er ve kameraman Alper Öztürk olası senaryoları Ekonomist Muhammet Bayram’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “2023 yılında temmuz ayında net asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlendi ara dönemde bir artışla beraber.” Şimdi de gözler yeni zamma çevrildi. 2024 yılı asgari ücretin ne kadar olacağına dair ipuçları ortaya çıkmaya başladı. Olası zam oranını Ekonomist Muhammet Bayram açıkladı. “En az %35 ile %40'lık bir zam yapılması ama tabii şu anda daha 3 aylık bir enflasyon oluşmuş durumda 3 ayın daha enflasyonunu bekliyoruz. Bölgesel asgari ücret konusu da gündemde.”

    Peki büyükşehirlerde asgari ücretin daha yüksek belirlenmesi mümkün mü?

    “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde yaşam maliyetlerinin daha yüksek olduğu şehirlerde asgari ücret oranı daha fazla olabilir çünkü İstanbul'la en ücra bir doğu ya da yine batı şehirlerindeki ilçelerde aynı seviyede asgari ücret belirlenmesi şu an için mümkün değil. Burada geçen dönemde özellikle çalışanın enflasyon karşısında ezdirilmemesi adına belli başlı düzenleme yapılması gerekiyor.”

    Asgari ücret ne kadar olacak

    Zam oranının en büyük belirleyicisi enflasyon rakamları. “Minimum bu düzeyde olur en düşük artış %35 ila %40 bunun altında beklemeyiz, bunun üstünü bekleyebiliriz tabii görüşmeler neticesinde bu bağlanmış olacak.”

    Asgari ücret aralık ayında yapılacak tespit komisyonu toplantıları sonrası belirlenecek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow