hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Başına icat çıkaran' çalışanlarını ödüllendiriyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Buzdolabınız size etler bozuluyor alarmı verecek, buzları kristal kadar berrak yapacak, hijyen konusunda soru işaretlerini ortadan kaldıracak. Bunlar ve bunlara benzer yüzlerce fikir Türkiye'nin önde gelen beyaz eşya şirketlerinden birinin çalışanlarına ait. İşte Türkiye'nin patent şampiyonlarının yaratıcı buluşları.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanların algılayamadığı çürüme durumunu, kimyasal kokuları algılayarak buzdolabınız haber verecek. Ürünün patenti, bir beyaz eşya firmasında çalışan 32 yaşındaki Aylin Met'e ait. 28 patent sahibi olan Met, dünyada atık gıda miktarının 1.3 milyar ton olduğunu ve bunların yarıya yakınının da et ve et ürünleri olduğunu hatırlatıyor, "Hedefimiz bunları azaltmak" diyor.

    Hasret Gülsoy Külahçı ise bulaşık makinesinde kurutma ve yıkama performansını artıran aksesuar ve parçalar üzerine çalışıyor, öyle ki bu alanda 38 patentin sahibi. Şirketin de en çok patent sahibi kadın çalışanı.

    Arçelik, bu yıl 19.'sunu düzenlediği Buluş Günü'nde yenilikçi ürünler geliştiren yani, başına icat çıkaran çalışanlarını ödüllendirdi. Ödül alan mühendisler içinde kadınların sayısındaki artış son 3 yılda yüzde 34'ü buldu, erkeklerdeki yükseliş grafiğini geride bıraktı. Ödül alan kadın sayısı 2015'te 65 iken, bu yıl 86'ya yükseldi. Erkek buluşçuların sayısı ise 349'dan 422'ye ulaştı. Yılın buluşu ödülü ise kristal buz yapan buzdolabı çalışmasıyla Celal Vatansever'in oldu.

    Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, "Bizim tek bir çalışanımızın patent sayısı bile Türkiye'de birçok şirkette yoktur" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow