hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çeyiz parası nasıl alınır?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Anne ya da babasından ölüm aylığı alan genç kızların aldığı maaş, evlenmeleri halinde son buluyor. Ancak aylığın 2 yıllık tutarı, evlilik sırasında "çeyiz parası" olarak ödeniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vefat eden anne ve babasından ölüm aylığı alan gençlerde erkek ve kız çocukları için prosedür farklı işliyor. Erkek çocuklarının belli bir yaşa kadar aldığı ölüm aylığı, yaşı kaç olursa olsun kız çocuklarına evlenene dek ödeniyor.

    Peki kız çocuklara verilen ölüm aylığı hangi durumlarda, nasıl kesiliyor? çeyiz parası alan kişilere tekrar ölüm aylığı bağlanıyor mu?

    Ölüm aylığı alan kadınlar evlendiklerinde aylıkları kesiliyor. Evleneceklerini SGK'ya bildirdikleri takdirde 2 yıllık maaş bedellerini "çeyiz parası" olarak toplu alabiliyorlar. Talep edilmezse SGK otomatik olarak "çeyiz parası" vermiyor.

    2 YILLIK MAAŞ ÇEYİZ PARASI OLARAK VERİLİYOR

    Çeyiz parası tutarı ise 2 yıllık maaş tutarı olarak veriliyor. Bu paraya ek ödemeler dahil edilmiyor.

    Çeyiz parasını alanların maaşları boşandıkları takdirde 2 yıl geçmeden tekrar bağlanmıyor. Tekrar maaş bağlanması için 2 yıllık çeyiz parası süresinin dolmasını gerekiyor. 2 yıllık sürenin bitiminde ölüm aylıkları tekrar bağlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki kız kardeş aynı anda ölüm aylığı alıyor ise bekar kız kardeş aylığını almaya devam ediyor ve kardeşi evlendiği için aldığı aylık artıyor. Hatta iki yıllık çeyiz parası süresi dolduktan sonra hala bekar olan kız kardeşin aylığı belirlenen oranda tekrar yükselebiliyor.

    Çeyiz parasını alıp evlendikten sonra eşini kaybedenlere ise 2 yılın dolması beklenmeden vefat eden eşinden ölüm aylığı bağlanıyor.

    ÇEYİZ PARASINDAN KİMLER YARARLANAMIYOR?

    Boşanmış ya da eşi vefat etmiş kadınlar tekrar evlendiklerinde çeyiz parası alamıyor. Ayrıca vefat eden eşinden dul maaşı alan kadınlar, yeniden evlendiklerinde dul aylıkları kesiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow