hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dış borç ödemeleri doları arttırdı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    FED faizleri, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının askıya alınması, Venezuela gerginliği... Küresel piyasaların hareketi dolara yaradı, dolar değerine değer katıyor. Bu artış iç piyasada da dengeleri değiştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol, ABD-ÇİN ticaret savaşları, FED

    Küresel piyasalardaki gelişmeler doları hareketlendirdi. Yılbaşından bu yana süren artışı, ABD ile Çin'in ticaret savaşlarını askıya alması, ABD'nin uyguladığı korumacı politikalar ve Venezuela da yaşanan gerginlikler de destekliyor. ABD faizlerinin yüzde 3'ün de üzerine yükselmesi ve petrol fiyatlarındaki sert yükselişler de tetikleyen diğer unsurlar arasında yer alıyor. Fiyatlamada iç piyasada cari açık, enflasyon ve yaklaşan seçimler de etkili.

    Dolar rekor tazelerken, iç piyasada da şirketlerin döviz borçları ise her kur yükseldiğinde tekrar gündeme geliyor. Şu anda 228 milyar doları uzun vadeli, 18.6 milyar doları kısa vadeli olmak üzere özel sektörün yurtdışı borcu 246.6 milyar dolar. Bu borçlar vadesi geldiğinde ödeniyor, veya yeniden yapılandırılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nisan-mayıs ödemeleri 19.9 milyar dolar

    Şirketlerin döviz borç geri ödemelerinin de en yoğun olduğu iki ay nisan ve mayıs. Sadece bu iki ayda ödenecek mebla nisanda 9, mayısta 10.9 milyar dolar olmak üzere tam 19.9 milyar dolar. Bu durum şirketlerin döviz talebinin artmasına da neden oluyor.

    Toplam ödenecek uzun vadeli borç taksidi ise 50.7 milyar dolar. Bu meblanın 2028'e gelindiğinde yavaş yavaş azalarak 3 milyar 702 milyon dolara gerilemesi planlanıyor.

    Yılbaşından bu yana kayıp yüzde 22

    Gelişmekte olan ülke para birimleri de bu dönemde değer kaybediyor. Yılbaşından bu yana Arjantin Pezosu yüzde 30,96 değer kaybederken, Türk Lirası'ndaki kayıp ise yüzde 22 ile ikinci sırada. Brezilya Reali 11,74 değer kaybederken, Rus Rublesi'ndeki kayıp ise 7,71.

    Dış borç ödemeleri doları arttırdı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow