hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Döviz rezervleriyle ilgili uzman isimler CNN TÜRK'e konuştu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    İzmir'deki AK Parti il kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz rezervleri tartışmalarıyla ilgili olarak "Ne döviz buharlaştı ne de hukuka aykırılık var. Şu anda Merkez Bankası'nın döviz rezervi 95 milyar dolar" diye konuştu. CNN TÜRK canlı yayınına katılan uzman isimler İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ve Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, döviz rezervleriyle ilgili tartışmaları yorumladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: NE BUHARLAŞMA SÖZ KONUSU NE DE HAKSIZ KAZANÇ

    İzmir'de AK Parti il kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz rezervleri tartışmalarıyla ilgili olarak "Salgınla birlikte uluslararası alanda ortaya çıkan finansal dalgalanmalara karşı tedbir geliştirmesi gerekiyordu. Planlı ve kontrollü döviz işlemleri yapıldı. Bu işlemlerin tamamı piyasa kuralları çerçevesindedir ve hukuka uygundur. Ne dövizin buharlaşması ne haksız kazanç söz konusudur." diye konuştu.

    "95 MİLYAR DOLAR DÖVİZ REZERVİMİZ VAR"

    Döviz rezervi tartışmalarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar sahtekar. Şu anda Merkez Bankası'nın döviz rezervi sıfırlandı, sıfırın altına düştü. Göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar döviz rezervi vardı. Şimdi, 95 milyar dolar döviz rezervimiz var. Başbakanlığım döneminde bu döviz rezervi 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95'e indik. Biz yine 132'ye de 200'e de çıkarız. Çünkü biz bu işi biliyoruz." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SEFER ŞENER: MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ ŞEFFAF

    Konuyu CNN TÜRK'e değerlendiren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, "Sayın Cumhurbaşkanı da beyan etti. Baktığınızda bunlar şeffaf veriler aslında. Hakikaten Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası hiçbir ülkede olmadığı kadar verileri şeffaf paylaşıyor. Almanya'da, İtalya'da, Fransa'da, Amerika'da göremezsiniz, bulamazsınız. Piyasada çok da paylaşılan veriler değildir bunlar. Ama Merkez Bankası aylık çok şeffaf olarak bu verileri kendi sitesinde yayınlıyor. 1 hafta önce de bu verileri yayınladı. Orada gördük ki Merkez Bankası'nın bürüt rezervi 95 milyar küsur dolar. 95 milyar doların üzerinde. Bunun 53 milyar doları döviz ve diğer enstrümanlar şeklinde. Yaklaşık 41 milyar doları da altın şeklinde. Bu rakam net ve bakan herkesin görebileceği şekilde. Deniliyor ki Merkez Bankası elindeki rezervleri 7.60'tan satmış. E iyi yapmış. Şu an dolar 6.90. Bu müdahaleler olmasaydı eğer dolar 8 değil, 9-10'ları bile görmek mümkün olabilirdi dövizde." dedi. 

    MEVLÜT TATLIYER: REZERVLER BUHARLAŞTI İFADESİ SIĞ BİR İFADE

    Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer ise "Ben bütün bu tartışmaları üzüntüyle karşıladım. Bu kadar seviyesiz bir tartışma ortamını bu ülke hak etmiyor. Neden şu; Merkez Bankası'nın rezervleri var. Merkez Bankası bu rezervleri bir şekilde kullanacak. Bun rezervler kullanılmak için var. 2020 yılında çok ciddi pandemi içerisindeydik. Şu anda hala içerisindeyiz. Bakınız Türkiye'nin altın ithalatı geçen yıl ciddi şekilde arttı. Türkiye'nin turizm gelirleri ciddi şekilde geriledi. Türkiye'nin ihracat gelirleri ciddi şekilde geriledi. Tam da bu yıl Merkez Bankası'nın rezervleriyle ekonomi ve finansal sistemi desteklemesini ve rezervlerinden para harcamasını bekleriz. Burada şu konuşulabilir; Merkez Bankası'nın uyguladığı rezerv politikası, Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikası, Merkez Bankası'nın finansal istikrarı hangi enstrümanlarla gerçekleştirmeye çalışıyor? Bütün bu uygulanan politikalarda biz Merkez Bankası'nın para politikası şöyle doğru yaptı, şurada yanlış yaptı gibi eleştirebiliriz. Muhalefet bunları da yapabilir. Fakat harcanan rezervler üzerinden 'Bunlar buharlaştı, kayboldu' gibi ifadeler, olabilecek en seviyesiz ifadeler. Para politikası açısından bir iktisatçı olarak söylüyorum üzerine yorum bile yapılamayacak sığlıkta ve yüzeysellikte ifadeler. Baktığımızda geçen yıl içerisinde biz biliyoruz para politikası faiz oranı uzun müddetler boyunca oldukça düşük düzeylerdeydi. Ağırlıklı ortalama fonlama faiziyle politika faiz oranı arasında önemli bir makas açıklığı oluşmuştu özellikle yaz aylarında. Ağustos ayında ciddi bir kur krizi yaşadık. Ayrıntılarda Merkez Bankası 'Şunu doğru yaptı, bunu yanlış yaptı' diyebilirsiniz. Merkez Bankası rezervlerini 'Şurada fazla harcadı, burada az harcadı' diyebilirsiniz. Fakat Merkez Bankası zaten zor zamanlarda kullanmak durumunda olduğu rezervleri harcadı diye ve buradaki harcamayı da 'buharlaştı' ya da "çalındı" gibi bir ima ile ortaya süremezsiniz. Bu komik ve anlamsız olur." şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow