hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekli maaşında olası zam senaryolar neler?

    Emeklilere yapılacak zam uzun süredir gündemdeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan emeklilere yönelik zam müjdesi geldi. Cumhurbaşkanı, Kabine Toplantısı’nda o müjdeyi açıklayacak. Peki emekli zammına ilişkin olasılıklar ne? CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ile kameraman Bilal Söyleyenoğlu, Ekonomist Muhammet Bayram’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milyonlarca emeklinin gözü kulağı yapılacak zam oranında. 5 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı yapılan yüzde 36'lık ara zam ile 7 bin 500 liraya yükseldi. Temmuz ayında ise emekliye yüzde 25'lik zam yapıldı.

    Ekonomist Muhammet Bayram, “2023 Temmuz’da kademeli zam yapılacağı söylenmişti. Enflasyonla birlikte zam yapılması hasıl oldu. Ara dönemde burada SSK, Bağkur ve memur emeklisi, mevcut SSK, Bağkur emeklimiz sadece enflasyon farkı, memur ve memur emeklimiz artı toplu sözleşme zammı alıyor” ifadelerini kullandı.

    Emekli maaşında olası zam senaryolar neler

    Gözler uzunca bir süredir emeklilere yapılacak ara zamda. Bu zamma ilişkin iki senaryo var masada. Bunlardan biri seyyanen zam yapılması, diğeri ise kök maaş düzenlemesi, peki masadaki diğer olasılıklar neler?

    Bayram bu soruyu, “Seyyanen zam yapılabilir, buna yönelik Devlet Bahçeli açıklama yapmıştı. Kök maaş düzenlemesi yapılabilir bu yapılırsa tartışma son bulur ve emeklilerimiz daha fazla oransal zamdan faydalanabilir. Emeklilerimiz bu zamdan faydalanamadı o yüzden düzenleme yapılırsa maaş artışı daha fazla yansıtılabilir. Bütün maaşların 10 bine sabitlenmesi söz konusu olabilir” şeklinde yanıt verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki emekliye Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi gelir mi? “Bin lira ile 5 bin lira arasında bir zam yapılması konuşuluyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow