hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emeklilik sistemi değişiyor

    Meclis’e sunulan 12. Kalkınma Planı kapsamında emeklilik sisteminde yapılacak bir dizi değişiklik gündemde. EYT sonrası sigortalı olanlardan emeklilikte aylık bağlama oranları gibi pek çok başlıkta yapılacak. O düzenlemenin ayrıntılarını, CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ile kameraman Doğukan Yıldırım, SGK Uzmanı Özgür Kaya’ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte yeni düzenleme tamamlandı. Bir dizi değişikliği içeren düzenleme için gözler şimdi Meclis’te.

    SGK Uzmanı Özgür Kaya düzenlemeye ilişkin, “Bizim emeklilik sistemimizde aylık bağlama oranı dediğimiz sistem içerisinde yaşanan sıkıntılardan dolayı ne yazık ki pek çok çalışan istedikleri emekli maaşlarına kavuşamıyorlardı bunun sebebi de aylık bağlama diğer bir ifadeyle bu” ifadelerini kullandı.

    Mevcut aylık bağlama sistemi, maaşlar arasındaki farkları da beraberinde getiriyor. “Şimdi bizim bu aylık bağlama sistemimiz ne yazık ki 2000 öncesi yüzde 75, ikinci aylık bağlama sistemimiz 2000 ve 2008 arası yüzde 60, 2000 sonrası ise yüzde 45'e düşmüş oluyor. 2008 sonrası kazançlarınız yüzde 45'e düştüğü için bu 75'i çekiyor ve maaşınız haliyle düşük bağlanıyor.”

    Emeklilik sistemi değişiyor

    Peki yeni düzenleme ne getirecek? “Burada yapılacak olan düzenleme ile yıllık büyüme payından alınan kat sayı bunun üzerine ilave edilmek suretiyle yüzde 45-60 yukarı çekilerek 75'e yaklaştırılacak ve çalışırken 100 lira alırken aylığınız bir anda 45 liraya düşmemiş olacak. Ve emeklilerimiz istedikleri aylığa kavuşacak.”

    Çift maaş uygulaması da düzenlemedeki bir diğer madde. “Emekli maaşları eğer 60 olacaksa bu kişi emekliliğe kavuşmuş olacak. 60'a geldiğinde ise iki tane maaş almış olacak eğer bu sistemden çıkmaz ise. 56 yaşından 60 yaşına gelene SGK maaş bağlayana kadar BES kendisine emekli aylığı bağlayacak.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow