hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT için Finlandiya modeli mi? İşte EYT ile ilgili uzmanından son yorum

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    EYT yani emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan Sosyal Politikalar Kurulu’na çalışma talimatı verdi. Erdoğan’ın talimatı sonrası yeniden gündeme gelen EYT ile ilgili tartışmalarla birlikte çözüm önerileri de birbiri ardına gelmeye başladı. Bu önerilerden biri de Finlandiya modeli… Hürriyet yazarı Noyan Doğan, EYT’de Finlandiya modelini değerlendirdi. İşte detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT uzun bir süre sonra yeniden Türkiye'nin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sosyal Politikalar Kurulu’na verdiği “Çalışın!” talimatı sonrası ortaya bazı çözüm önerileri çıktı. Bu önerilerin başında ise Finlandiya modeli geliyor.

    Peki, Finlandiya modeli nedir? EYT için çözüm olabilir mi? Hürriyet yazarı Noyan Doğan, EYT’liler için düşünülen Finlandiya modelini değerlendirdi. İşte, Doğan’ın, Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde bugün yaptığı değerlendirme…

    "FİNLANDİYA MODELİ BİZE UYMAZ!"

    Noyan Doğan, Finlandiya modelinin emekli maaşlarıyla ilgili hali hazırda tartışmaların devam ettiği Türkiye'ye uygun olmadığını ifade etti.

    İşte, Doğan'ın değerlendirmesi:

    "Çok konuşulan Finlandiya modelinde erken emekli olanların maaşlarından belirli oranda kesinti yapılıyor. Finlandiya modelinde bu şekilde emekli olanlara sonradan belirli bir miktar prim ödeyerek, emekli maaşlarını yükseltme hakkı da tanınmış. Ancak bana göre Finlandiya modeli bize uygun bir model değil. Finlandiya’da bugün için ortalama emeklilik yaşı 63. Finlandiya’da tek bir emeklilik sistemi yok, özel emeklilik de var, kamu emeklilik sistemi de; detayına girmeyeceğim. Ancak bir araştırma yaptım Finlandiya’da en düşük emekli aylığı 1.200 Euro (7.500 lira) civarında. Bu maaşı alan emekliler dar gelirli sayılıyor ve geçinmekte zorluk çekiyor. Bizde ise en düşük emekli aylığı SSK’lı olarak 2.000 lira ki, bundan da düşük alanlar var. Bu şartlarda siz, EYT’lilere, Finlandiya modelini uygulayalım derseniz, her bir yıl için daha düşük emekli aylığı verirseniz, bu kişiler hem çok düşük maaş alırlar hem de diğer emekliler ile aralarında uçurum ve adaletsizlik oluşur. Bu sefer de EYT’liler ileride emekli maaşlarının artırılmasını talep eder. Bu nedenle Finlandiya modeli bize uymaz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow