hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT son durum… 2019’da EYT çıkar mı, kimleri kapsar?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    EYT haberleri yapılan görevlendirme sonrası yeniden gündem olmuştu. Emeklilikte yaşa takılanlar “2019’da EYT çıkar mı?” sorusuna yanıt arıyor. Peki, EYT’de son durum ne, yasa çıkması durumunda EYT kimleri kapsar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dakika EYT haberleri bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili görevlendirme yapması sürece yeni bir hareketlilik getirmişti. Yaklaşık 1 milyon kişilik bir durumun sözkonusu olması nedeniyle yapılan ekonomik değerlendirmelerle farklı modeller de gündeme gelmişti.

    Bu modeller içerisinden en çok dile getirilenler arasında yer alan Finlandiya Modeli’nin Türkiye’ye uyup uymayacağı ise CNN TÜRK canlı yayınında konuşuldu. Hürriyet Yazarı Noyan Doğan’ın Finlandiya modelinin Türkiye özelinde uygulanmasının zor olduğunu belirtmişti. Doğan’ın açıklamaları şöyle; Finlandiya’da bu maaşı alan emekliler dar gelirli sayılıyor ve geçinmekte zorluk çekiyor. Bizde ise en düşük emekli aylığı SSK’lı olarak 2.000 lira ki, bundan da düşük alanlar var.

    Bu şartlarda siz, EYT’lilere, Finlandiya modelini uygulayalım derseniz, her bir yıl için daha düşük emekli aylığı verirseniz, bu kişiler hem çok düşük maaş alırlar hem de diğer emekliler ile aralarında uçurum ve adaletsizlik oluşur. Bu sefer de EYT’liler ileride emekli maaşlarının artırılmasını talep eder. Bu nedenle Finlandiya modeli bize uymaz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Baran Özüpak, Kanal D Ana Haber’e yaptığı açıklamalarda sayılarının 5 milyon 400 bin kişi olduğunu belirtti. Özüpak’ın açıklamalarının devamı şöyle; 8 Eylül 1999 öncesi girişleri kapsayacak bir şekilde yasal düzenleme istiyoruz. Biz kesinlikle bütçeye yük değiliz. 28-30 yıllık çalışma hayatımızla zaten ülke ekonomisine en fazla katkı sunanlarız. Ve bizim bir kazanılmış hakkımız var. Staj mağduriyeti de bir mağduriyettir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow