hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT’de detaylar belli olmaya başladı: Prim düğümü çözülecek mi?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde sona gelindi. Düzenlemeye göre kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl şartı aranacak. Kıdem tazminatı taksitlendirilebilecek. CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz, merak edilenleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ile mercek altına aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya EYT detaylarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı;

    YAŞ SINIRI OLACAK MI?

    “EYT kapsamında ya da emeklilik şartlarında hizmet yılı ve prim gün sayısı önemli. Kadınlarda 20 yıllık hizmet süresi, erkeklerde 25 yıllık hizmet süresi olarak değerlendiriyoruz. 8 Eylül 1999 tarihinde, 18 yaşına girmiş olmuş kişiler, kadın ve erkek olmak üzere üzerine 20 yaş ilave ettiğimizde 20 yıllık hizmet süresini tamamladığında ve bununla birlikte prim gününü de tamamlamış olma şartıyla EYT kapsamında emeklilik şartlarını yerine getirmiş olacaklar. Kadınlarda 42, erkeklerde 43 yaşında emeklilik şartlarını yerine getirmiş olacaklar.”

    KIDEM TAZMİNATI TAKSİTLENDİRİLEBİLECEK Mİ?

    “Normalde bizim iş kanunumuzda herhangi bir taksitlendirme söz konusu değil. Ancak çalışan ve işveren arasında herhangi bir mutabakat sağlandığı takdirde taksitlendirme söz konusu olabiliyor. Fakat sayın bakanın yapmış olduğu açıklamaya istinaden EYT kapsamında emekli olacak kişi sayısı çok fazla olacağından dolayı işverenlerin mali yüklerini rahatlıkla kaldırabilmeleri için bu konuda gündeme geldi. Önümüzdeki süreç içerisinde EYT kapsamında emekli olan kişilerin kıdem tazminatlarını işverenler tarafından ödenmesi söz konusu olduğu takdirde işverenler ve işçi arasında herhangi bir mutabakat sağlandığı takdirde taksitlendirme söz konusu olabilir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PRİM DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜR MÜ?

    “Bizim sosyal güvenlik sistemimizde hazine teşviki olarak adlandırdığımız %5’lik çalışanların prime esas kazançlarında hazine teşviki söz konusu. Çalışanın sosyal güvenlik kurumuna ödemiş olduğu primin %5’i hazineden karşılanıyor. Ancak emeklilerde hazine teşviki söz konusu değil. Dolayısıyla işverenlerde emekli olduktan sonra EYT kapsamında emekli sayısı miktarı artacağı için %5’lik hazine teşvikinkinde emeklilere yansıtılmasını istiyorlar. Dolayısıyla işverenler bu %5’lik hazine teşvikini aldıkları takdirde emekli olacak olan kişilerinde prime esas kazançlarında ciddi derecede bir avantaj sağlamış olacaklar.”

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow