hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT’de ortalama maaş ne kadar olacak?

    EYT yasa teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçmesinin ardından gözler bir kez daha emekli aylıklarına çevrildi. Peki ortalama maaşlar ne kadar olacak? Detayları SGK Uzmanı Emin Yılmaz aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT'de detaylar netleşti. Meclis ve plan bütçe komisyonunda kabul edildi. EYT'lilerin maaş almasına az bir süre kaldı. Salı günü de genel kurul gündemine gelecek. Yaklaşık 5 milyon kişiyi yakından ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde artık son düzlüğe girildi. Prim eksik olduğu taktirde ise bireyin borçlanma hakkı mevcut. Bu şartlar tamamlandığın kişi emekli olabilecek.

    Teklifin plan ve bütçe görüşmelerinde ayrıntılar da netleşti. 1999'daki yasal düzenleme kapsamında prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını taşıyanlar emekli olabilecek. Gözler emekli aylıklarının ne kadar olacağındaydı. Komisyon görüşmelerinde konuşulanlara göre, ortalama aylık tutarı SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar için de 12 bin 389 TL olarak hesaplanıyor. Bunların ortalaması ise 8 bin 733 lira.

    Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başvurular yapılabilecek. Hangi ay müracaat edilirse takip eden ay başından itibaren emeklilik maaşı almaya hak kazanılıyor. Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz başvuruların e-devletten yapılmasına dikkat çekti. "Hak sahiplerinin elektronik ortamda başvurması yükü hafifletir, işler hızlı hallolur" dedi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow