hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT'linin emekli maaşı ne kadar olacak?

    Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin yeni yılda yasalaşması bekleniyor. Peki EYT'lilerin emekli maaşı nasıl hesaplanacak? Emeklilik tazminatı ne kadar olacak? Ayrıntılar CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli'nin haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni yılla birlikte emeklilik yolu resmen açılıyor. Milyonlarca sigortalı emeklilik dilekçesi vermeyi planlıyor. Peki emekli maaşı nasıl hesaplanacak? Uzmanlar bu soruya, “Ne kadar fazla prim gün sayısı varsa o kadar fazla emekli maaşı alacağız. Kişinin, toplamda bin prim gün sayısı varsa bunun çoğunluğunu 2000 öncesi sigorta primi yatırdıysa daha fazla maaş alacak ama 2008 sonrası daha fazla yatırdıysa daha az maaş alacak” şeklinde cevaplarken bir de ekleme yapıyorlar: “Asgari ücret seviyesinin artmasıyla beraber en düşük emekli maaşı artışta olacak. Burada 2 bin 500 TL olan emekli maaşı 3 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Yeni dönemde en düşük 5 bin TL seviyesine çıkması bekleniyor.”

    Kıdem tazminatı konusunda da uzmanlar, “Eğer 10 yıl çalışırsa 15 bin 371 TL çarpı 10, 153 bin lira kıdem tazminatı alacak. Ama yeni yılda asgari ücretle birlikte son brüt maaşı üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacağı için en az 30 ile 50 bin arasında kıdem tazminatında bir fark olacak” şeklinde görüş bertiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow