hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petroldeki düşüş pompaya yansır mı? Uzman isim yanıtladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bir resesyon yani ekonomik durgunluk endişesi hakim ve bu altında, petrolde, borsalarda bir gerilemeyi tetikledi. Ham petrolün 65 dolara kadar ineceği konuşuluyor. Peki, petroldeki düşüş pompaya yansır mı? İstabul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Selimler, CNN TÜRK'te değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Doç. Dr. Hüseyin Selimler'in açıklamaları:

    Petrolün özellikle pandemi sürecinde eksilerin altına inmişti fiyatı. Çünkü üretim devam ediyor, bunları stoklayamadılar. Eksi fiyatlandırmalar oldu ve fiyatlar da çok düştü. Pandemi geçmeye başlayınca piyasadaki canlanma petrole olan talebi artırdı. Ama enerji fiyatlarındaki bu artış enflasyonu da körükledi. Ardından Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, enerjide darboğaz yaptı. Neden? Avrupa'da özellikle Almanya enerji anlamında Rusya'ya bağımlı. Dolayısıyla Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, petrol arzını etkiledi. Avrupa ülkeleri Rusya'dan petrol ithalatını yüzde 90 azaltmak için bir karar aldı. Tüm bunlar piyasada petrolü daha değerlendirdi.

    Bir yandan Çin'in pandemi etkisinden kurtulup piyasanın canlanması ki en büyük petrol ithal eden ülke talepçisi Çin. Dolayısıyla piyasadaki petrol talebini artırdı. Ancak piyasanın tekrar resesyona girme ihtimali piyasadaki canlanmayı azalttı. Örneğin ABD'de en çok resesyon konuşuluyor. Tabi bu enflasyonu enerji ve gıda açısında da yükselttiği zaman ABD faiz artırımına gidiyor. Zaten piyasadaki veriler olumsuz. Bu da piyasada durgunluk oluştukça petrole olan talebi azaltacak ve petrol fiyatları bugünkü gibi aşağı çekilmeye başlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow