hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözler enflasyonda: En düşük emekli ve memur maaşı ne olur?

    Milyonlarca memur ve emeklinin gözü yarın açıklanacak enflasyonda. Beklenti ne yönde ve bu maaşlara nasıl yansır? Detayları, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak şu ifadeleri kullandı;

    “Enflasyon baz etkisiyle net bir şekilde düşüşe geçti. Gözlemleyeceğimiz net bir veri seti dönemine giriyoruz. Yarın aralık ayı enflasyon rakamı TÜİK tarafından açıklanacak. Bizde enflasyonda bir gevşeme dönemi bekliyoruz. Aralık enflasyonu gerilemeye başladı. Kasımda 105 olan rakamın 92.9 kadar gerilediğini gördük. Enflasyon beklentilerine ilişkin iktisatçılara yönelik bazı anket çalışmaları da yapılıyor. Bu anketlerden birisini Merkez Bankası yaptı. Yıl sonu enflasyon beklentisi 65.2 olarak açıkladı. Böyle bir enflasyon gelmesi durumunda Merkez Bankası anketine paralel bir rakam gelirse son ay verisiyle beraber. Buda emekliler için yaklaşık yüzde 16’lık bir artış demek, memurlar için ise yüzde 17’lik bir artış olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllık enflasyon eğer yüzde 70’in üzerinde bir rakam olarak gelirse, yüzde 78’lik bir enflasyon örneği gelirse bu enflasyon rakamsal olarak yüzde 25-26’lık bir artışa tekabül eder. Son altı aylık enflasyonunun 17-18 bandında oluşması demek, aslına bakarsanız 3560 lira olan en düşük emekli maaşını 4130 liraya taşır. 9100 lira olan en düşük memur maaşını 10400 liraya taşır.

    Bir diğer beklentide şu asgari ücrette ciddi bir artış oldu. Bu yüzden memur ve emekli maaşında bir artış beklentisi var. Sendikalarda bunu dile getiriyor. Eğer asgari ücret oranı kadar artış söz konusu olursa, iyileşme olursa ozaman 3560 olan en düşük emekli maaşının 5400 lira civarında görürüz. 9000 civarı olan memur maaşını aylık 14000 lira civarında görürüz. Yani emekliler için minimumda 4130 liralık maksimumda 5400 liralık, memur tarafında ise minimumda 10400 liralık maksimumda 14000 lira civarında bir artış görünebilir.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow