hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güneş paneli üretiminde atak

    Güneş enerjisi paneli üretiminde Türkiye'de söz sahibi olmak ve Avrupa, Amerika piyasasına girmek için adımlarını artırıyor. Bu kapsamda sektör kapasitesini artırdı. Böylece hem iç piyasanın talebi karşılanacak hem de yeni pazarlar değerlendirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İklim değişikliğinin küresel kriz olarak görüldüğü bir dönemde yenilenebilir enerjinin önemi her geçen gün artıyor. Güneş ise o kaynakların en önemlilerinden.

    Güneş enerjisi fotovoltaik panel denilen ve güneş panelleri olarak bilinen paneller aracılığıyla elektrik enerjisi olarak kullanılabiliyor. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında Paris İklim Anlaşması'nı da onaylayan Türkiye, o panellerin üretimindeki pazar payını her geçen gün artırıyor.

    CNN TÜRK'e konuşan sektör temsilcisi Arda Yali, "Şu an için güneş panelini öncelikli tercih eden sanayiciler oluyor biliyorsunuz. 2024 yılı itibariyle yürürlüğe girecek sınırda karbon vergileri var. Bu sınırda karbon vergilerinden etkilenecek birçok sanayici bugünden itibaren çatılarına güneş enerjileri kurarak, elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynağından karşılama arzusu ve isteği içindeler. Geçen yıl Türkiye'de bin 500 megavat santral kurulmuştu. Bunun üzerinde bir kapasiteye erişeceğiz. Bin panalin üzerine çıkmayı hedefliyoruz." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sadece iklim krizi değil, koronavrüs salgını ve ardından gelen Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle güneş paneli üretiminde birinci sırada olan Çin ve Tayvan'a verilen siparişler en az 4 ay gecikmeye başladı. Bu noktada ihtiyacı karşılamak için yerli üretime ağırlık verilmeye başlandı. Sektörün önde gelenleri de üretim hedeflerini yükseltti.

    Arda Yali, "Türk firmaların kapasiteni artırması demek, hem istihdamın hem ihracatın artması anlamına da geliyor. Fabrika istihdamımızı söyleyeyim. Yıl sonu itibariyle 350'ye çıkmayı hedefliyoruz. Grup toplamında da 1000 kişiye yakın bir istihdam sağlamış olacağız. Avrupa'nın bir kısmına uzak doğulu ürünleri tercih etmeyen pazarlara girmeye çalışıyoruz. Amerika Kıtası için gerekli sertifika çalışmamız da haziran da tamamlanacak" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow