hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marketler şikayetçi: Zarar ediyoruz

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Gıda fiyatları el yakıyor. Hafta sonu acil toplanan Gıda Komitesi önemli kararlar aldı. Peki bu kararlar fiyatları nasıl etkiler? Marketler ne diyor? Üreticiyle market rafı arasındaki 3-4 kata varan fiyat farkının sebebi ne?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıda fiyatlarında yükseliş durmuyor. "Çift haneli enflasyon kabul edilebilir değil" diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Gıda Komitesi'ni acil toplantıya çağırmıştı. Toplantıdan kritik kararlar çıktı.

    Artık ihracat yapılırken, ürünün iç piyasada durumuna bakılacak. Örneğin; domates üretimi, talebi karşılamıyorsa ihracat ötelenecek, gerekirse ithalat da gündeme gelebilecek.

    Peki bu adımlar işe yarayacak mı? Tüketici ne zaman daha ucuza sebze, meyve yiyebilecek?

    CarefourSA Genel Müdürü Hakan Ergin, "Sağlıklı olan üretimin, tüketime ve ihracata göre ayarlanması ve bu konuda devletin yol gösterici olması. Talebe göre üretim olmalı. Biz marketler piyasayı belirlemiyoruz, takip ediyoruz" diyor.

    Sebze ve meyvede üreticiyle market arasındaki fiyat farkları %300-400'lere yaklaşıyor. Marketler ise yaş sebze, meyvede biz de kazanmıyoruz diyor; zararlarının milyonlarca lirayı bulduğunu söylüyor.

    Hali hazırda Türkiye'de perakende sektöründe, 10 ve daha fazla şubesi olan 138 şirket ve bu şirketlere ait 25.500'e yakın mağaza var. Bir çok zincir market, toplu alım yaptığı için sözleşmeli üretim ile sebze ve meyveyi üreticiden direkt alıyor. İşin içine nakliye, istihdam, enerji gibi kalemler girince sebze ve meyve maliyetleri epey kabarabiliyor. Hakan Ergin bu konuda da, "Yıllık sadece bizim zararımız 35 milyon TL. Tarım ürünlerinde zincir marketler zannedildiği gibi 1'e alıp 3'e satıp fahiş karlar elde etmiyorlar. Çok ciddi masraflarımız var" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ürünlerin üçte biri ise çöpe gidiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow